Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:16 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța „Istoricul orașului Cernavodă” de Ioan I. Mușat

ro

30 Nov, 2017 00:00 811 Marime text
Apărută în luna martie a anului 1938, la Tipografia „Viața Literară”, din București, lucrarea „Istoricul orașului Cernavodă”, aparținând învățătorului Ioan I. Mușat, este prima monografie a acestei importante localități dobrogene. Încheiată în 1936, cartea a văzut lumina tiparului datorită sprijinului care i-a fost acordat de către primarul nou numit în 1938, căpitan Velicu Teodor.

Cele 100 de pagini ale monografiei se deschid cu o poezie dedicată Cernavodei de Alexandru Gherghel. Și pentru a vă stârni curiozitatea, iată câteva titluri din cele 14 capitole: „Considerațiuni geologice și geografice“; „Considerațiuni istorice“; „Când s-a întemeiat orașul Cernavodă? De unde și-a luat numele?“ (însoțit de vederi generale de la 1860, aparținând Academiei Române); „Așezarea orașului și populația“; „Starea orașului în trecut și în prezent“ (cu un tabel conținând eroii Cernavodei morți pentru întregirea neamului și numeroase vederi de la 1936); „Edilii orașului de la 1878 și până în anul 1936“ (fiecare prezentat cu foto și povestea sa de viață). Importante informații sunt cuprinse în capitolele dedicate Bisericii, Învățământului, dar și portului și industriei de la acea vreme.

Cartea poate fi citită integral AICI 

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii