Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:27 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

ro

25 Mar, 2024 16:02 751 Marime text
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „I.N.Roman” Constanța, organizează luni, 25 martie 2024, de la ora 16:00, vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată”.
„Demersul nostru curatorial reunește fotografii scanate după negativele pe plăci de sticlă realizate de Virgil Nicolau în perioada 1925-1960, în Constanța și Mamaia, precum și o serie de documente și obiecte personale puse la dispoziție, cu generozitate, de familia Nicolau.
 
Arta fotografiei, aflată în perioada interbelică în faza sa timpurie de dezvoltare, s-a bucurat la Constanța de experiența și pasiunea unui fotograf dedicat, Virgil Nicolau, care a reușit în decursul a trei decenii de activitate, să imortalizeze pe sticlă zeci de imagini cu clădiri, monumente, oameni și peisaje din întreaga provincie dobrogeană.
 
Aproape de sufletul nostru sunt însă imaginile care înfățișează clădirile din Constanța și Mamaia, ce suprind farmecul epocii lor și rămân o dovadă perenă a istoriei și identității noastre comunitare.
 
Așadar, vă invităm să vizionați expoziția închinată Constanței și Mamaiei de altădată, văzute prin fotografiile lui Virgil Nicolau, pe care putem să-l considerăm, pe bună dreptate, un fotoreporter de teren al timpurilor sale”, se arată în comunicatul MINAC.
 


Expoziția „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” poate fi vizionată în perioada 25 martie-25 mai 2024, la sediul central al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Piața Ovidiu, nr.12.


UPDATE 1 

Delia Cornea și Constantin Cheramidoglu sunt prezenți la eveniment. Delia Cornea va prezenta vernisajul. 

Subprefectul Șenol Ali este și el prezent. 

UPDATE 2 

Începe evenimentul. 

UPDATE 3
Este o manifestare menită să omagieze activitatea unui om născut și care a trăit aici în Constanța, a spus Delia Cornea. 
 Este vorba despre Virgil Nicolau, născut pe 25 martie 1889. 

A lăsat mărturii despre Constanța și Dobrogea acelei epoci. 

Delia Cornea explică cum a luat naștere proiectul. 

UPDATE 4

La eveniment este și nepoata lui Virgil Nicolau, Virginia Cochină. 


UPDATE 5

Delia Cornea prezintă detalii despre Virgil Nicolau. 

Suntem bucuroși că prin această expoziție îl veți descoperi pe Virgil Nicolau, spune Delia Cornea.

UPDATE 6

Corina Apostoleanu ia cuvântul. 

Am avut o emoție specială în momentul în care am început să lucrez la acest album

Această strădanie se coagulează cu întâlnirea membrilor familiei. Este un lucru extrem de important că putem reconstitui istoria orașului. 

UPDATE 7

Urmează să vorbească nepoata lui Virgil Nicolau. 

Pe bunicul meu nu l-am cunoscut. A murit în anul în care m-am născut. Expoziția și albumul sunt o modalitate prin care noi nepoții am reușit sa-l cunoaștem pe bunicul nostru. 

Ea este născută chiar pe 25 martie, asemenea bunicului ei. 

Sper ca puteți reconstitui prin ochii lui Virgil Nicolau Constanța și Mamaia de altădată, încheie Delia Cornea. Citește și:

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, partener al Muzeului de Istorie a Moldovei în cadrul expoziției „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar” 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii