Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:13 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT. Știri Constanța azi Volum despre Republica Turcia, editat de Delia Roxana Cornea, Metin Omer și Emanuel Plopeanu, lansat la MINAC (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

14 Dec, 2023 13:03 1007 Marime text
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește astăzi, 14 decembrie 2023 lansarea volumului „Turkish Cultural Legacy in the Balkans: From Empire to the Republic of Türkiye”, editat de Delia Roxana Cornea, Metin Omer și Emanuel Plopeanu.
 
Evenimentul editorial va fi ținut în Sala Pictată a MINAC.

Volumul este publicat la editura Mega din Cluj Napoca. 

În debutul evenimentului ia cuvântul Arheologul Aurel Mototolea, managerul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. 

„Volumul este unul dintre produsele rezultate în urma proiectului cultural ce a avut în prim-plan moștenirea turcă în Balcani“ a precizat Aurel Mototolea

„Proiectul nu a avut doar componența academică, ci și una educațională. ​Aș vrea să menționez că acest proiect s-a bucurat de o largă colaborare cu Arhivele Naționale, cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul UOC. Practic cu lansarea acestui volum se încheie proiectul derulat din ianuarie și până în prezent. Fiecare dintre noi are câte un articol sau două în paginile acestui volum“ - a precizat Delia Roxana Cornea. 

Ia cuvântul Metin Omer. 

„Este o onoare pentru mine să mă alătur acestui demers. Sunt studii cu aprofundări istoriografice clasic. Sunt esențiale pentru a înțelege populația turco-otomana din Balcani“ - a precizat Metin Omer. 

„Având în vedere obiectivul propus, acela de a reuni cercetători din zona balcanică, misiunea nu a fost una ușoară. Cred că în paginile volumului se regăsește tot ceea ce este mai bun, având în vedere condițiile date. Meritul major pentru realizarea de astăzi aparține contribuabililor care au muncit foarte bine într-un timp extrem de scurt. Chiar dacă acest cuprins al volumului vi se pare foarte variat, acesta este realul câștig. Avem mărturii cu privire la prezența otomană în Balcani în secolul 19. Avem contribuții referitoare la raporturile economice în zonă. O secțiune importantă este amprenta culturală lingvistică. Nu în ultimul rând, Avem contribuții referitoare la moștenirea artistică sau arhitecturală“ - a precizat Emanuel Plopeanu. 

La final Emanuel Plopeanu adresează mulțumiri contribuabililor. 

Despre Patrimoniu Cultural Material

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a derulat în cursul anului 2023 proiectul cu co-finanțarea Administrației Fondului Cultural Național Interferențe culturale româno-turce în Dobrogea, aria tematică: Patrimoniu Cultural Material.
 
Desfășurat sub semnul împlinirii a 145 de ani de relații româno-turce și a centenarului Republicii Turcia, proiectul a avut o puternică componentă științifică, reprezentată de organizarea la Constanța, în perioada 12-14 octombrie 2023, a Simpozionului Internațional Moștenirea culturală turcă în Balcani: De la Imperiu la Republica Turcă, la care au participat specialiști din țară și străinătate.
 
Lucrările susținute în cadrul sesiunii au fost strânse și publicate într-un volumul editat în limba engleză, în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității "Ovidius" din Constanța.
 

Subiectele acestui volum sunt variate, demonstrând preocuparea constantă pentru moștenirea sau influența otomană/turcească, de-a lungul secolelor. Putem identifica subiecte precum: soarta familiilor creștine conducătoare în Macedonia de astăzi după cucerirea otomană; urmele prezenței tătare din secolul al XVI-lea în Bulgaria contemporană; carantina, daruri și mită la frontiera otomano- austriacă în mijlocul secolului al XVIII-lea; influențele culturale otomane în Principatele Române, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, mărturii austriece despre Bulgaria din secolul al XIX-lea; competiția ruso-otomană pentru Dobrogea și sudul Basarabiei și rolul României; producția de animale și cereale aparținând posesiunilor musulmane, în Dobrogea secolului al XIX-lea; obiceiuri orientale și persistența lor în societatea românească, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor; moștenirea sistemului juridic otoman în România; studii privind istoria unor clădiri civile sau religiose musulmane din spațiul dobrogean; modernizarea Turciei (cazul emancipării femeilor); percepția militară românească despre Turcia la începutul Războiului Rece, influența non-politică a Turciei în Balcani în zilele noastre ș.a.

Citește și: 

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va lansa un volum despre Republica Turcia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii