Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:49 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Lansare de volume la Cetatea Histria. Revista Pontica a ajuns la numărul 53

ro

10 Sep, 2021 12:07 3928 Marime text
  • Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează vineri, 10 septembrie 2021, ora 12.00, la Muzeul Cetății Histria, lansarea volumelor: PONTICA 53 (2020); Pierre Dupont, Ancient Lamps From Berezan. The Hermitage Collection, Supplementum VII, PONTICA 53 (2020) și Livia Buzoianu, Maria Bărbulescu, Tomis. Comentariu istoric și arheologic, Constanța, 2012 (reeditare 2021).

Numărul 53 al revistei de specialitate Pontica, publicată anual de muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, este dedicat memoriei specialiștilor plecați dintre noi în anul 2020: Alexandru Barnea, responsabil științific al șantierului dobrogean de la Adamclisi (Tropaeum Traiani), cercetător reputat în domeniul arheologiei, istoriei și epigrafiei romano-bizantine, Emilian Popescu, remarcabil epigrafist, autor al două importante corpora de inscripții greco-latine (IGLR - Inscripțiile grecești si latine din secolele IV - XIII descoperite în România, și ISM IV – Inscriptiones Scythiae Minoris. IV. Tropaeum Durostorum-Axiopolis) și al unui mare număr de valoroase articole de specialitate, unele dintre ele publicate în paginile revistei constănțene, reper de bază al istoriografiei privitoare la creștinismul vestpontic și Mihail Zahariade, responsabil științific al șantierului de la Murighiol (Halmyris), cercetător al antichității târzii la Dunărea de Jos.

Volumul întrunește un număr de 30 de articole grupate în mai multe categorii tematice: Historica (studii referitoare la istoria creștină a spațiului danubiano-pontic), Archaeologica (secțiune cuprinzătoare, în care sunt tratate aspecte arheologice ale spațiului dobrogean sau care au interferat într-o anumită măsură cu acesta în preistorie, perioada greacă, cea romană, bizantină sau medievală timpurie), Epigraphica (publicarea de noi inscripții și reinterpretarea, reintegrarea în context a unora deja cunoscute), Nomismata (analiza unor aspecte legate de circulația monetară), Recensiones (recenzii ale unor volume de specialitate publicate recent) și In memoriam, capitol dedicat memoriei cercetătorilor dispăruți în anul 2020.

Numărul 53 a fost tipărit în condiții grafice de calitate, întrun tiraj de 250 de exemplare, el urmând să fie disponibil și online, pe site-ul revistei sau în bazele de date din care aceasta face parte. Revista Pontica 53 se bucură și de un număr suplimentar, un volum de autor semnat de cercetătorul francez Pierre Dupont (ArAr Lab, Maison de l'Orient, Lyon), cu colaborarea lui Sergei Solovyov (Muzeul de Stat Ermitaj, Sankt Petersburg), care cuprinde o analiză minuțioasă a unei categorii ceramice de multe ori neglijată – opaițele ceramice cu forme deschise.

Lotul analizat face parte din colecția muzeului Ermitaj și cuprinde o serie piese descoperite la Berezan, unde s-a dezvoltat în antichitate una dintre cele mai timpurii colonii grecești din nordul Mării Negre. Al treilea volum supus atenției în cadrul evenimentului este o reeditare a unei aparții de acum 9 ani, Tomis. Comentariu istoric și arheologic, semnat de cercetătoarele Livia Buzoianu și Maria Bărbulescu. Evoluția orașului Tomis, Constanța de astăzi, în antichitate, este redată într-un mod concis și documentat într-o ediție bilingvă română-engleză, deosebit de bine primită de publicul interesat în momentul primei publicări. Manifestarea se va desfășura la Muzeul Cetății Histria, în cadru restrâns, în acord cu normele legale impuse de situația pandemică.


Livia Buzoianu: „Activitatea lui Alexandru Avram s-a diversificat. Dovadă sunt numeroasele articole pe care le-a semnat în țară și străinătate, cât și contribuțiile biografice. Pentru aceasta noi, tomitanii, să fim fericiți că suntem primii care alături de Avram am reușit să scoatem aceste inscripții".

„Timpul nu a mai avut răbdare. Timpul nu l-a iertat. Nu putem decât să regretăm dispariția lui", a spus Buzoianu cu referire la moartea lui Alexandru Avram.

Cartea este dedicată către trei mari nume: Alexandru Barnea, Emilian Popescu și Mihail Zahariade.

„Revista e compartimentată în capitolele consacrate. De data asta nu figurează auxiliara", a mai spus Buzoianu.

„Le păstrăm memoria. Ne bucurăm de ce ne-au lăsat și ajungem la concluzia că realizările tuturor le încununează viața și trecerea dincolo", a transmis Buzoianu.

Pierre Dupont nu a putut fi prezent așa că a trimis prin poștă electronică un mesaj. El a lucrat la redactarea suplimentului Revistei Pontica.

Mai multe detalii veți putea citi în ediția de mâine a cotidianului ZIUA de Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii