Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:50 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cetățile Histria și Ulmetum, județul Constanța, au fost incluse în Programul Național România Atractivă (GALERIE FOTO)

ro

16 May, 2024 12:47 549 Marime text
Cetatea Histria. Sursa foto: romania-atractiva.ro
 • Din cele 31 de obiective cuprinse în Ruta Cetăților sunt incluse Cetățile Histria și Ulmetum, județul Constanța
 
Ieri, 15 mai 2024, a fost lansat Programul Național România Atractivă, conform paginii de Facebook cu același nume.
 
Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, programul România Atractivă reprezintă un prim pas pe care îl face țara pentru a reactiva obiective culturale mai puțin cunoscute, dar relevante pentru istoria și cultura națională și europeană.
 
Programul România Atractivă este parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru care România a obținut finanțare europeană și a cărui dată de finalizare este 30 iunie 2026.
 
Programul reprezintă un prim demers pe care România îl face asemenea Greciei și Italiei care are ca scop reactivarea obiectivelor culturale mai puțin cunoscute, relevante pentru istoria și cultura națională și europeană.
 
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că, începând cu luna viitoare, va da startul campaniei „Promovarea celor 12 rute turistice / culturale” parte a programului România Atractivă, prin care țara își propune susținerea turismului cultural și scoaterea la lumină a sute de obiective culturale încă necunoscute pentru aportul lor deosebit la multiculturalitatea specifică țării noastre precum și promovarea acestora pe plan intern și internațional.
 
„Proiectul de promovare a celor 12 rute turistice/culturale își propune dezvoltarea unei platforme online în care este încărcat conținut original despre obiectivele culturale alese, crearea unei infrastructuri de semnalizare în teren, prin amplasarea de indicatoare turistice, promovarea obiectivelor mai puțin cunoscute, dar cu o mare valoare istorică și culturală pentru România și pentru întreaga Europă. 275 de obiective culturale vor fi numite principale și vor beneficia de conținut digital original multimedia, iar alte 450 obiective culturale suplimentare se vor regăsi în aceeași platformă, cu linkuri active, astfel încât, experiența turistică să fie una completă”, se arată pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
 
Fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru Proiectul Promovarea celor 12 rute turistice/culturale se ridică la 8 milioane de euro.
 
Cele 12 rute sunt:
 • Ruta castelelor – 21 obiective promovate;
 • Ruta curiilor din Transilvania – 13 obiective promovate;
 • Ruta culelor – 11 obiective promovate;
 • Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 obiective promovate;
 • Ruta bisericilor fortificate – 15 obiective promovate;
 • Ruta bisericilor de lemn – 53 obiective promovate;
 • Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 18 obiective promovate;
 • Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 obiective promovate;
 • Ruta castrelor romane – 22 obiective promovate;
 • Ruta cetăților – 31 obiective promovate;
 • Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 8 obiective promovate;
 • Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 33 obiective promovate.
 
Din cele 31 de obiective cuprinse în Ruta Cetăților sunt incluse Cetățile Histria și Ulmetum, județul Constanța. Conform romania-atractiva.ro, Cetatea Histria este în proces de reabilitare, în timp ce Cetatea Ulmetum este închisă temporar.
 
De asemenea, în Traseul gastronomiei tradiționale românești sunt incluse județele Constanța și Tulcea, cu „arome și vinuri dobrogene”, respectiv „bucătăria deltaică”.
 
„Proiectul Promovarea celor 12 rute turistice/culturale parte a Programului România Atractivă reprezintă o oportunitate pentru repoziționarea țării noastre pe harta turismului internațional. Cu o istorie de mii de ani, România este depozitarul unor veritabile comori istorice și culturale, care vor fi reabilitate și puse în valoare, ca parte a patrimoniului cultural și turistic intern și internațional. Suntem onorați că sarcina de a duce la îndeplinire acest proiect ambițios ne revine nouă și avem încredere că, în următorii ani, rutele turistic-culturale vor deveni un reper pentru călătorul în căutare de experiențe de suflet”, a declarat Răzvan Popescu, subsecretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Histria, cetatea primei monede

#Dobrogea143 – De la grecii din Milet la generația Millennials Ulmetum, centru de control al principalelor drumuri comericiale din regiune(galerie foto+video)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii