Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:39 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Doi poeți dobrogeni își lansează noile volume la biblioteca „Ioan N. Roman” Constanța (galerie foto)

ro

22 Jul, 2021 18:23 3364 Marime text
  • Autorii dobrogeni Mircea Lungu și Sorin Roșca își lansează astăzi, în Aula Bibliotecii „Ioan N. Roman“ , noile volume de poezii.

Iubitorii de poezie sunt așteptați la Biblioteca „Ioan N. Roman“ din Constanța pentru o dublă lansare de carte: Mircea Lungu prezintă volumul „C-am stat sub vânt“, iar Sorin Roșca „Epistole din Pont“.   

Mircea Lungu este un poet reflexiv, conjugând meditația cu o firească tristețe cu care se încarcă orice privire atentă la vremelnicia ființelor și lucrurilor. Poezia sa are de-a face cu acea depărtare pe care o dă perspectiva într-un tablou, o așezare cu privirea țintuită spre orizont, acela către care se îndreaptă necontenit orice marinar fără să-l atingă niciodată.

Sorin Roșca, în schimb, este un poet solar, cu un verb incisiv, în care răzbate uneori tăișul ironiei și o colocvialitate care face poezia vorbăreață și certăreață pe alocuri. Poezia sa revendică ceva din moștenirea poeților goliarzi care celebrau bucuria vieții și a vorbei de duh departe de morala filistinilor și academiștilor.

Angelo Mitchievici si Ovidiu Dunareanu sunt doua personalități dobrogene celebre care rostesc câteva cuvinte despre noile romane ale autorilor Mircea Lungu și Sorin Roșca.

Sentimentul pe care l-am avut citind poezia lui Mircea Lungu este într-o bună măsură tristețe. Dar nu o tristete oarecare, ca și cum ți-ai fi pierdut o geantă, ci e legată de tot ce ne înconjoară. Ceea ce face tristea reflexivă.. gândul trist. Mircea Lungu este un poet special, maturizat. 

Sorin Roșca revendică în volumul său un soi de ceremonialitate. Această ceremonialitate face finețea, specializarea poemului. Cu alte cuvinte, autorul trece printr-un alt filtru, acel al visului, aceasta poezie de dragoste. Este una dintre cele mai frumoase poezii de dragoste pe care le-am citit, a spus Angelo Mitchievici.


Evenimentul face parte dintr-o serie de mese rotunde și lansări de carte care vor avea loc pe tot parcursul lunii iulie în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța promovând atât autorii Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, cât și autori prestigioși din țară.

Mircea Lungu m-a impresionat întotdeauna prin rezistența lui extraordinară pentru că deși viata l-a pus sa facă ceva, alta a facut el. Nu s-a lăsat învins de ceea ce a vrut sa facă viața cu el. Mircea Lungu are această calitate, nu numai în poezie cât și în proză de a impresiona cititorul.

Sorin Roșca a fost un om constant, născut pentru poezie. Spune la un moment dat, în aceasta carte, un lucru excelent: Autoportret - încă sunt un pumn de țărână care visează, a precizat Ovidiu Dunareanu.


Lansarea se încheie cu o sesiune de autografe, iar autorii vor intra în dialog cu cititorii lor.




Sursă foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii