Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istorie şi credinţă dăltuite în piatră Hacikar-ul de la Constanţa, „o bucăţică din Armenia în inima României“ (galerie foto)

ro

26 Apr, 2017 00:00 6344 Marime text
O frumoasă dantelărie din rocă vulcanică, redând simbolul Sfintei Cruci, aşezată pe un soclu de marmură, în mijlocul unei fântâni arteziene, amplasată pe faleza Cazinoului Constanţa, reprezintă simbolul prieteniei a două ţări creştine, greu încercate de istorie, Armenia şi România.               
 
Crucea din piatră, o adevărată bijuterie arhitectonică, realizată cu trudă şi migală de un meşter armean, Artak Hambarţumian, se numeşte hacikar şi este modul prin care armenii, primul popor din lume care a îmbrăţişat creştinismul ca religie oficială, în anul 301, îi mulţumesc lui Dumnezeu.
 
„Este cel mai frumos monument pe care îl avem în România. Să vă explic de ce! Pentru că Armenia este o ţară cu foarte multă piatră şi cu foarte puţină apă. Şi cred că, în mod simbolic, aici (la Constanţa - n.r.) s-a întâlnit piatra armeană cu apa de la malul mării din România. (...) Acesta este locul în care noi am revenit la viaţă, locul în care piatra cu care venisem din Armenia a reuşit să-şi astâmpere setea cu apa de aici. De aceea, pentru mine, o alegere mai bună, mai... simbolică, mai frumoasă nu se putea. (...) Acest monument reprezintă bucuria noastră de a trăi, felul nostru de a ne bucura cu toţi prietenii noştri. Aici suntem alături de o bucăţică de Armenia în inima României“.
 
Aceste cuvinte emoţionante îi aparţin deputatului Uniunii Armenilor din România (UAR), Varujan Pambuccian, şi au fost adresate ieri, 25 aprilie, pe faleza Cazinoului, în cadrul ceremoniei de dezvelire şi sfinţire a hacikar-ului.
 
Despre Constanţa primitoare, unde negustorii armeni şi-au deschis celebrele magazine - cu „nume dintre cele mai năstruşnice“ - de cafea, mirodenii, bijuterii sau ceasornicării, despre acest spaţiu care a dat României intelectuali şi oameni de cultură de marcă, precum colecţionarul Krikor Zambaccian, violonistul Varujan Cozighian, colecţionarul şi istoriograful Simion Tavitian şi pianistul Harry Tavitian, a vorbit şi preşedintele UAR, Varujan Vosganian. „Acum 100 de ani, bunica mea împreună cu sora şi cu părinţii ei au traversat marea de la Constantinopol la Constanţa. Pe drum, străbunicul meu a murit“, şi-a amintit Vosganian.
 
La ceremonie au mai luat cuvântul ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Armenia în România, Hamlet Gasparian, care a adus mulţumiri Guvernului României pentru sprijinul acordat comunităţii armene, medicul Liviu Merdinian, din partea Uniunii Armene din România, sucursala Constanţa, dar şi primarul Decebal Făgădău, care a mulţumit, în numele locuitorilor pe care îi reprezintă, pentru darul primit. „Bine aţi venit la Constanţa, bine aţi venit într-o familie care se numeşte Constanţa. Oraşul nostru este bogat în primul rând datorită istoriei şi datorită oamenilor“, a spus primarul Făgădău, manifestându-şi dorinţa ca oraşul de la Marea Neagră să fie „o familie frumoasă, diversă, unită, cu respect pentru trecut şi încredere în viitor“.

„Acest monument va deveni o emblemă, o carte de vizită a Constanţei“

După alocuţiunile susţinute de invitaţi a avut loc dezvelirea monumentului, urmată de emoţionantul ceremonial al sfinţirii hacikar-ului, săvârşit de Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, episcopul Datev Hagopian, şi preotul Oshakan Khachatryan, paroh al Bisericii Armene din Constanţa. Momentul deschis de tradiţionala cântare „Hristos a Înviat“, în limba armeană, a constituit un prilej deosebit pentru cei prezenţi de a fi martori ai unui eveniment special: crucea a fost „spălată“ cu apă şi cu un burete înmuiat în vin, apoi sfinţită cu mir, picurat din vasul de cult în formă de porumbel, specific armenilor, simbolizând Duhul Sfânt. Coincidenţă sau semn divin, după săvârşirea slujbei de sfinţire, un porumbel s-a aşezat pe marginea fântânii.
 
Afirmând că România reprezintă o a doua ţară după Armenia, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, episcopul Datev Hagopian, a subliniat: „Prin această cruce de piatră, poporul armean doreşte să mulţumească poporului român pentru ospitalitatea sa. (...) Trăiască România, trăiască poporul român, trăiască Biserica Română, deoarece noi am putut să ne păstrăm identitatea armenească datorită vouă!“
 
În aceeaşi notă, Varujan Vosganian a spus: „Prezenţa noastră aici, de la reprezentanţii diplomatici ai Armeniei până la capii bisericii noastre şi reprezentanţii comunităţii laice, este o expresie a recunoştinţei că în toate momentele grele ale poporului armean poporul român a fost alături de noi“.
 
La baza crucii de piatră stă scris în română şi în armeană: „Acest monument reprezintă o dovadă a prezenţei multiseculare a armenilor în Dobrogea, precum şi a gratitudinii lor pentru ospitalitatea cu care au fost primiţi. Cinstim memoria înaintaşilor şi martirilor neamului armenesc care şi-au păstrat identitatea şi credinţa“.
 
„Acest monument va deveni o emblemă, o carte de vizită a Constanţei şi un loc frumos pentru toţi vizitatorii“, a subliniat părintele Oshakan Khachatryan.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:
 
Eveniment emoţionant pe faleza Cazinoului. A fost dezvelit primul hacikar, o cruce din piatră sculptată manual în Armenia (galerie foto)

La Constanţa va fi dezvelit şi sfinţit primul hacikar, o frumoasă cruce din piatră sculptată manual în Armenia (galerie foto) 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii