Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:25 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ion Grigorescu, ”icoane mișcate”, eveniment la Muzeul de Artă Constanța

ro

14 Dec, 2022 12:44 1422 Marime text
Ion Grigorescu ”icoane mișcate”, eveniment la malul mării în intervalul 17.12.2022-15.01.2023

Este vorba despre expoziție organizată de MARe/Muzeul de Artă Recentă București la Muzeul de Artă Constanța, cu susținerea Consiliului Județean Constanța.

Vernisajul are loc la data 17.12.2022, orele 17.00., transmit reprezentanții Muzeului. 

”Pictura îl reprezintă pe Ion Grigorescu. Și nu doar pe el – opțiunea pentru pictura lui Ion Grigorescu implică o pledoarie pentru vitalitatea picturii românești ca mod preferat de manifestare a artiștilor locali, ca mijloc artistic versatil, inepuizabil, cu profunde valențe (auto)demistificatoare și cu o înoită relevanță socială și spirituală.” ERWIN KESSLER

”Lucram la mînăstirea Antim, în perioada așa-zisă de ucenicie. Mă pregăteam pentru a primi autorizația de lucru. Cînd plecam de la mînăstire, treceam prin spatele Tribunalului și am văzut niște camioane din care erau coborîți copii cu cătușe la mîini. Am avut un șoc. Mi-am dat seama că locul ăsta de lucru al meu cu biserica e singurul loc în care omul poate să se mărturisească, să spună ce se întîmplă cu el, fără să se teamă de minciună, de răspunsuri mincinoase. Restul lumii, la Uniunea Artiștilor, în învățămînt sau în toate serviciile astea din oraș minciuna era pe primul loc.

O epocă înghițitoare, îi înghițea pe oameni. Trecuseră atîția ani de socialism și oamenii se adaptaseră. Altfel cum să trăiești? Dar să nu zic de bisericile astea așa foarte oficiale, ca Antimul, ci mai la țară, cum lucram eu, pe la Craiova, prin sate, oamenii sînt simpli și nu-și ascund gîndurile. Faptul că lucram în lumea asta mi-a dezvăluit ce înseamnă să fii om. În timp ce angrenajul ăsta al expunerilor în expoziții - aici, în Capitala țării - era blocat de relațiile în care oamenii încercau să se ascundă. Și reușeau.”

(Ion Grigorescu)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii