Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:49 12 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Marieta Mihalcea, actrița care a interpretat 73 de roluri de-a lungul a peste trei decenii

ro

14 Dec, 2022 00:00 1548 Marime text
  • Marieta Mihalcea s-a născut pe 15 august 1928 la Constanța
  • La vârsta de 23 de ani a devenit membră a colectivului de actori ai Teatrului de Stat din Constanța intrând în echipă chiar la înființarea acestuia, în anul 1951
  • În anul 2018 a fost decorată post-mortem cu medalia „Jean Ionescu” și cu placheta #RespectTeatru
Astăzi, 14 decembrie 2022, se împlinesc 22 de ani de la decesul actriței constănțene Marieta Mihalcea. Aceasta se năștea la data de 15 august 1928.

În anul 1948 a absolvit Liceul Comercial de Fete din Constanța. Primul contact cu lumea artistică l-a avut la Teatrul de Amatori „Filimon Sârbu”. La vârsta de 23 de ani a devenit membră a colectivului de actori ai Teatrului de Stat din Constanța intrând în echipă chiar la înființarea acestuia, în anul 1951.

Cariera ei s-a întins pe 32 de ani de activitate scenică în care a interpretat 73 de roluri în tot atâtea spectacole și a avut două colaborări cu Teatrul Liric (Suzana/Lăsați-mă să cânt și Fany/Ana Lugojana).

Printre rolurile pe care le-a jucat se numără: Clarice („Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldini), Fionette („Bolnavul închipuit” de Molliere), Dorotheea („Câinele grădinarului” de Lope de Vega), Colombina („Nora și soacra” de Carlo Goldini), Luize („Intrigă și iubire” de Friederich Schiller), Doamna Savo („Fii cuminte, Cristofor!” de Aurel Baranga), Zița („O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale), Agripina („Soacra cu trei nurori” de G. Vasilescu, după Ion Creangă), Foca („Fluturi...fluturi” de Aldo Nicolaj), Catrina („Pădurenii” de Ghiță Barbu), Ioana Anghelică („Căpitanul Apostolescu anchetează” de Horia Tecuceanu), Suzana („Nu ne naștem toți la aceeași vârstă” de Tudor Popescu), Constance („Nebuna din Chaillot” de Jean Giraudoux), Phebe („Cum vă place” de William Shakespeare), Virgine („Pălăria florentină” de Eugene Labiche).

Marieta Mihalcea a fost actriță și la Teatrul Național din Timișoara, unde a lucrat între anii 1961-1962.

Jean Badea a scris în volumul „Dulcea povară”, unde a realizat portretul actriței că:

„Rolurile ei secundare au fost lucrate cu pasiunea celor veniți din mișcarea de amatori, care erau conștienți că trebuie să învețe toată viața pentru ca accentul dintr-o frază sau o simplă privire sau gestul și mișcarea în «cadru» să aibă acoperirea firescului, sincerității, autenticității”.


Marieta Mihalcea s-a retras în anii `80 rupând legăturile cu teatrul. Pe data de 14 decembrie 2000, la vârsta de 72 de ani, actrița trecea la cele veșnice.

În anul 2018, în cadrul evenimentului organizat de cotidianul ZIUA de Constanța în onoarea teatrului constănțean, Marieta Mihalcea a fost decorată post-mortem cu medalia „Jean Ionescu” și cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Județean Constanța, dar și cu o scrisoare de mulțumire din partea primăriei orașului. Nepoata actriței, Roxana Mitan a participat la eveniment în calitate de reprezentant.

Citește și:
#DobrogeaDigitală In memoriam Marieta Mihalcea, actriţa care s-a identificat, timp de patru decenii, cu scena constănţeană

 

#DobrogeaDigitală In memoriam Marieta Mihalcea, actrița valoroasă care a slujit scena constănțeană
 

#RespectTeatru. LIVE TEXT Proiectul ZIUA de Constanţa. Incredibila memorie a teatrului constănţean. Ce personalităţi ale prezentului participă, alături de seniorii teatrului (live video)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii