Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

93 de ani de la nașterea Marietei Mihalcea, actrița care a servit teatrul din Constanța vreme de trei decenii

ro

15 Aug, 2021 11:50 3210 Marime text

 
  • Marieta Mihalcea a fost  una dintre actrițele care a făcut parte din primul colectiv de actori ai Teatrului de Stat Constanța.

Actrița Marieta Mihalcea s-a născut pe 15 august 1928. La doar 23 de ani, avea o oarecare experiență în teatrul de amatori. A intrat în primul colectiv de actori ai Teatrului de Stat Constanța. Pasiunea sa a ridicat-o la un nivel înalt, servind scena teatrului constănțean pentru puțin peste trei decenii.

În anul 1951 s-a înființat Teatrul de Stat Constanța și o dată cu el a început și cariera actriței. Activitatea sa profesională s-a desfășurat pe perioada de 32 de ani, 73 de roluri în tot atâtea spectacole și două colaborări cu Teatrul Liric (Suzana/ Lăsaţi-mă să cânt şi Fany / Ana Lugojana).

Chiar dacă în cariera ei scenică au predominat rolurile secundare, cu pasiunea unui actor amator, a lucrat la fiecare personaj știind că trebuie să învețe toată viața pentru ca accentul dintr-o frază sau o simplă privire, fie doar o mișcare să aibă aerul autenticității, firescului, sincerității.

Jean Badea, în portretul pe care i l-a făcut actriţei Marieta Mihalcea, în volumul „Dulcea povară“, aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa, scrie:

„Calităţile interpretative i-au fost apreciate de criticii de teatru în mai multe rânduri, rolurile cele mai remarcate fiind Foca din Fluturi... fluturi („[.. ] şi-a desenat rolul cu minuţiozitate, mai mult prin mimică, gestică şi mişcare, şi mai puţin prin replică“ - C. Jieanu), Catrina din Pădurenii („[...] lasă o bună impresie, jucând o ţărancă isteaţă, încăpăţânată, cantonată în tradiţionalele legi ale pământului“ - Carmen Tudora), Suzana din Nu ne naştem toţi la aceeaşi vârstă („[...] s-a integrat atmosferei generale a spectacolului printr-o potrivită îmbinare de tăceri şi vorbe multe, întruchipând îngrijorarea mamei“ - Carmen Tudora).
După ce s-a pensionat, ca şi alţi colegi, a trăit departe de scena pe care o îndrăgise atât de mult. În cei 16 ani dintre ieşirea din viaţa scenei şi părăsirea scenei vieţii, Marieta Mihalcea merita un semn de afecţiune din partea teatrului. De ce n-a venit?“


Actrița s-a pensionat la sfârșitul anilor ’80, rupând legătura cu teatrul, și a trecut în neființă pe 14 decembrie 2000.

Marieta Mihalcea, a fost distinsă post-mortem, în semn de omagiu, cu medalia „Jean Ionescu“ și cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Județean, dar și cu o scrisoare de mulțumire din partea Primăriei Municipiului Constanța, fiind reprezentată la evenimentul organizat de ZIUA de Constanța de nepoata ei, Roxana Mitan.

Sursa foto: Jean Badea, Dulcea povară. Schițe de portret din lumea teatrelor constănțene, Editura Ex Ponto, 2017

Citește și:

#DobrogeaDigitală: In memoriam Marieta Mihalcea, actrița cu „temperament îndrăcit”
 
 #RespectTeatru: Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Marieta Mihalcea (galerie foto)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii