Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:20 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Constantin Zamfir Dumitru, directorul cu cel mai lung mandat din istoria Bibliotecii Județene Constanța

ro

21 Mar, 2024 17:00 564 Marime text
Sursa foto: Facebook Biblioteca Județeană Constanța
 
  • El a avut două mandate, primul desfășurându-se în perioada 1967 – 1969. Al doilea a început în anul 1971 și s-a terminat în 1997, când s-a pensionat
 
Constantin Zamfir Dumitru, personalitate marcantă a Bibliotecii Județene Constanța, a venit pe lume în comuna Crucea, județul Călărași, într-o zi de 9 august 1935.
 
În anul 1954 absolvea Școala Medie Tehnică de Bibliotecari din București, unde l-a avut ca mentor pe Dan Simonescu, bibliolog și cărturar de seamă.
 
Constantin Zamfir Dumitru a continuat să se specializeze în domeniu și astfel, s-a înscris la Facultatea de Biblioteconomie din cadrul Institutului de Cultură de la Moscova.
 
Ulterior, el a fost repartizat la Biblioteca Regională Dobrogea, în prezent Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, unde a lucrat ca bibliograf și a parcurs, grație solidei pregătiri de specialitate, treptele ierarhice, devenind director al instituției. El a avut două mandate, primul desfășurându-se în perioada 1967 – 1969. Al doilea a început în anul 1971 și s-a terminat în 1997, când s-a pensionat. Acești 26 de ani la conducerea bibliotecii i-au atras titulatura onorifică de cel mai longeviv director al instituției.
 
În activitatea profesională și în funcțiile deținute, s-a implicat în configurarea și consolidarea unei biblioteci publice cu servicii de specialitate apte să asigure necesitățile informaționale și culturale ale întregii comunități.
 
În 1965, a constituit, alături de alți bibliografi, serviciul specializat de informare bibliografică locală, primul de acest tip din țară, coordonând activitatea de microfilmare a tuturor periodicelor dobrogene de la Biblioteca Academiei Române.
 
O altă premieră națională ce se leagă de numele lui a fost înființarea la bibliotecile județene a Cabinetului de Informare și Documentare Tehnică, în anul 1980.
 
Mai departe a urmat fondarea Cabinetului bibliologic, Clubului Artelor, Cenaclului literar „Ovidius”, revistei de specialitate „Biblion”.
 
A coordonat înființarea a numeroase biblioteci publice în județ, iar în anul 1994, cu un fond de la Biblioteca Județeană Constanța, a înființat Biblioteca „Ovidius” din Chișinău.
 
Din anul 1991, Constantin Zamfir Dumitru a întreprins demersuri laborioase pentru obținerea unui sediu nou pentru biblioteca județeană și pentru automatizarea proceselor de bibliotecă.
 
În anul 1995, a implementat sistemul integrat de bibliotecă TINLIB, în vederea integrării Bibliotecii Județene Constanța în sistemul informațional național.
 
Ca afilieri, Constantin Zamfir Dumitru a făcut parte din Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, pentru care a fost vicepreședinte. De la această asociație a primit diploma de excelență, în anul 1995. Peste doi ani a primit diploma pentru întreaga activitate din partea Consiliului Național al Directorilor de Biblioteci din România.
 
Constantin Zamfir Dumitru a decedat la Constanța, în data de 22 martie 2007.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV
 
Citește și:
Invitație la lectură a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, în cadrul Festivalului European Latin Grec
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii