Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Filmul „OVIDIUS“ - 600 ore de filmare, 17 specialiști și patru realizatori, într-o poveste-document (galerie foto)

ro

15 Nov, 2017 00:00 3198 Marime text
Aseară, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ a avut loc lansarea filmului „OVIDIUS - 50 de ani de la înfrățirea orașelor Constanța și Sulmona“, eveniment care a încheiat un amplu „desfășurător“ de manifestări dedicate comemorării a 2000 de ani de la moartea poetului roman Publius Ovidius Naso, cel care, cu două milenii în urmă, a trăit, a iubit, a scris şi s-a stins, în străvechea cetate Tomis. 
 
Au răspuns invitației de a lua parte la această lansare, programată în chiar Ziua Dobrogei, primarul Decebal Făgădău, prefectul Ioan Albu, rectorul Universității „Ovidius“, Sorin Rugină, reprezentanți ai altor importante instituții constănțene.
 
Mai multe amănunte despre film am aflat de la unul dintre realizatorii săi, Cristian Cealera. „Este un film documentar dedicat orașului Constanța și, nu în ultimul rând, orașului Sulmona, care tratează atât povestea poetului care s-a născut la Sulmona și a murit la Tomis, cât și prietenia închegată între aceste două orașe, care s-au înfrățit, au devenit gemene, practic, liantul fiind acest mare poet latin.
Își dorește să fie un film modern, bine realizat și urmează ca publicul să ne spună dacă a fost așa. Un film pentru care s-a muncit mult, în cadrul unui proiect mai amplu și în care apar 17 specialiști, atât din Italia, cât și din România, fie că vorbim de profesori universitari, istorici, specialiști în poemele lui Ovidius. Filmarea efectivă a durat aproape două luni și am încercat să prezentăm ce înseamnă acest poet atât pentru constănțeni, cât și pentru sulmonezi.
Am filmat în trei țări - Italia, Bulgaria și România - și au fost cam 600 de ore de filmare efectiv, din care, la final, ne-am oprit la 50 de minute, sperăm noi cele mai bune.
 
Echipa care a lucrat la această producție este formată din patru persoane: subsemnatul, pe parte de texte, interviuri, documentare, Constantin Țițineanu, Cristian Broască și Robert Costache - reprezentanți ai firmei de producție Imago SRL Constanța. Sperăm să fie un film care merge la inimă, cel puțin așa sperăm noi“.
 
Întrebat cine și cum va avea parte de vizionarea acestui film, același interlocutor ne-a mărturisit că și-ar dori foarte mult ca el să ajungă în instituțiile de învățământ. „Acest film a fost finanțat de Primăria Constanța, așa încât nu știu ce parcurs va avea. Dar, strict personal, ar fi minunat ca el să fie difuzat gratis, în instituțiile de învățământ, așa încât toți copiii, de la clasele primare până la liceu, să afle mai multe despre Ovidius, pentru că avem foarte multe informații puse la dispoziție de specialiști. Eu mi-aș fi dorit în copilăria mea, în timpul școlii, să văd un film despre Ovidius și să aflu cât mai multe informații despre legătura lui cu orașul nostru“, a concluzionat, nostalgic, Cealera.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii