Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:50 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziţie dedicată creștinismului în Dobrogea, la Muzeul de Artă Florin Cârstocea - „Vom continua tradiţia taberei de pictură“ (galerie foto)

ro

08 Sep, 2014 00:00 3840 Marime text
Muzeul de Artă Constanţa a găzduit, vineri seara, vernisajul expoziţiei realizate cu lucrări ale participanţilor la cea de-a doua ediţie a Taberei de pictură „Pontul Euxin“, eveniment organizat de omul de afaceri Florin Cârstocea, în calitate de preşedinte al Asociaţiei „Pontul Euxin“. Creaţiile, inspirate de tema acestei ediţii, „Creştinismul în Dobrogea“, pot fi admirate de constănţeni până pe 25 septembrie. La vernisaj au participat Florin Cârstocea, preşedintele Asociaţiei „Pontul Euxin“, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la eveniment fiind invitat şi maestrul Gheorghe Zamfir.

„Am decis să organizez şi cea de-a doua ediţie a taberei de pictură. Şi voi continua tradiţia în fiecare an, cât mă va ţine Dumnezeu sănătos. Iar când nu o să mai pot, voi preda ştafeta fiului meu. Starea pe care am avut-o când am văzut tablourile m-a făcut să înţeleg că nu o să mă opresc aici. Sunt convins că fiecare dintre noi are un suflet o coardă sensibilă, care nu mai vibrează din cauza problemelor cotidiene. Dar asemenea creaţii te fac să uiţi de aceste probleme“, a declarat Florin Cârstocea. Unul dintre participanţii la tabără, artistul plastic Miruna Budișteanu, ne-a destăinuit că această experienţă a fost una „inedită şi minunată“: „Iniţiativa organizatorilor este admirabilă, iar locul ales este plin de inspiraţie pentru artişti. Am reuşit să realizez teri lucrări: una reprezintă marea ca o absidă (n.r. - bolta unei biserici acoperită cu o semicupolă), cea de-a doua - bolta peşterii Sfântului Andrei, iar cea de-a treia - o icoană“, a spus Miruna Budișteanu.

 Conferinţă dedicată experienţei estetice şi religioase

 Participanții la tabăra care a avut în acest an ca temă „Creștinismul în Dobrogea“ au dezbătut, în seara zilei de joi, în cadrul unei conferinţe, tema „Experienţa estetică şi experienţa religioasă, intuiţie, epifanie, plasticitate (Pictorul şi gustul învierii)“. Conferința s-a desfăşurat în foișorul Scoica Land Mamaia și a fost moderată de coordonatorul artistic al Taberei de Pictură „Pontul Euxin”, conf. univ. dr. Daniela Țurcanu-Caruțiu, de la Universitatea „Ovidius“, expert al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național Cultural în domeniul Conservare - investigații fizico-chimice aplicate patrimoniului cultural. Aceasta a vorbit despre Bisericuţele de cretă de la Basarabi (Murfatlar), tezaur sacru al umanităţii. „Dobrogea este locul cel mai potrivit pentru o incursiune în artele plastice pe temele creştine, pentru că aici sunt paşii primilor martiri, sunt, practic, locurile cele mai autentice. Aici putem fi în faţa cerului, a mării, a nisipului, a dealurilor, aşa cum au fost de la crearea lumii“, a spus conf. univ. dr. Daniela Țurcanu-Caruțiu. În cadrul întâlnirii, au susţinut comunicări: directorul științific al Școlii Brâncovenești din Constanța, Ioan Vlăducă, jurnalistul cultural cu experiență internațională în managementul artistic şi cultural Mihai Hurezeanu, din Cluj-Napocam, președintele Fundației „Sfânta Irina“ din București, Pavel Chirilă, și pictorul timișorean Sorin Scurtulescu, membru al grupului „Noima“. Au mai luat cuvântul: conf. univ. dr. Dacian Andoni, de la Universitatea de Vest din Timișoara, sculptorul Silvia Radu, precum și președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Bistrița, Mircea Oliv.

 Pictori consacraţi, critici de artă şi lectori

 Cea de-a doua ediţie a Taberei de pictură „Pontul Euxin“, organizată la Constanţa de omul de afaceri Florin Cârstocea, s-a desfăşurat între 27 august şi 6 septembrie şi a reunit pictori consacraţi, critici
de artă, cadre didactice, studenţi şi masteranzi. La cea de-a doua ediţie a taberei au participat: Mircea Oliv, Mihai Hurezeanu, Silvia Radu, Horea Paștina, Emilia Pop, Daniela Ţurcanu, Darie Dup, Gheorghe Caruţiu, Miruna Budișteanu, Zamfira Bârzu, Cristian Diaconescu, Andrei Tudoran, Mihaela Mihalache, Dragoș Bojin, Adrian Dica, Radu Augustin Răzvan, Laura Macri, Flondor Constantin, Ariana Nicodim, Mihai Sîrbulescu, Dacian Andoni, Sorin Scurtulescu. Reamintim că prima ediţie a taberei de pictură s-a numit „Briza mării“ şi s-a bucurat de participarea studenţilor la Arte din Iaşi, Cluj, Bucureşti şi Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii