Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:24 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziție de grafică italo-română la Sulmona, cu participarea constănțencei Lelia Rus-Pîrvan (galerie foto)

ro

02 Dec, 2017 17:12 1601 Marime text


În cadrul evenimentelor prilejuite de Bimilenarul Ovidius, la Sulmona a fost deschisă, la sfârșitul lunii noiembrie, expoziția de grafică italo-română „Forme Nuove“ / „Novas Formas“, reunind lucrări ale Grupului M&P, format din artiştii italieni Alessandro Monticelli şi Claudio Pagone, şi ale constănțencei Lelia Rus Pîrvan.

Expoziția, deschisă la palatul Corvi - Zazzara, a fost organizată de Asociaţia socio-culturală „Ovidius“ din Sulmona, cu sprijinul CGIL Fillea, ECSIA Social Org şi al primăriei oraşului gazdă, cu prilejul celor 2000 de ani de la moartea poetului latin exilat la Tomis, dar şi a înfrăţirii oraşelor Ovidiu şi Sulmona.

Cei trei artişti expozanți nu sunt la prima întâlnire, aceasta având loc în urmă cu un deceniu, cu prilejul Festivalului Internaţional de Artă şi Cultură Contemporană „Ovidius“, organizat de revista Tomis.Grupul de artişti M&P s-a constituit în anul 1999, iar cei doi artiști originari din Sulmona îşi desfăşoară activitatea în Roma şi în alte oraşe europene. Picturile  lor fac parte din arhivele artelor contemporane ale secolului XXI „Via Farini” (Milano) și  „Futuro” (Roma), multe dintre creațiile lor regăsindu-se în colecţii private. La  vernisajul expoziției de grafică italo-română „Forme Nuove“, care a avut pe 19 noiembrie, grupul M&P a fost reprezentat de Alessandro Monticelli.

Artista constănțeană Lelia Rus Pîrvan, distinsă recent cu  Premiul Special al Juriului la „Rassegna Internazionale d’Arte Contemporanea di Sulmona“, ediţia a 44-a, lucrează în prezent ca lect. univ. dr la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius“ şi este şef de secţie la Muzeul de Artă Constanţa. 

La vernisajul expoziției au participat ministrul delegat al României la Ambasada Română din Italia, Gheorghe Miloşan, viceprimarul Sulmonei, Mariella Iommi, preşedinta Asociaţiei socio-culturale „Ovidius“ din Sulmona, Mariana Bortoş, Simona Marinoiu,  precum şi delegaţia din oraşul Ovidiu, reprezentată de primarul George Scupra şi viceprimarul Doru Cumpănaşu.

Evenimentul şi-a propus strângerea relaţiilor de prietenie între Constanţa şi Ovidiu din Romania şi Sulmona, orașe care îl au ca numitor comun pe „poetul iubirilor gingașe“, precum şi  continuarea colaborării dintre artiştii italieni şi români.

Sursă foto: Lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan

Citeşte şi:
 
Imagini de la eveniment. Doi artiști români, premiați în orașul natal al lui Ovidius, Sulmona (galerie foto)

Ti-a placut articolul?

Comentarii