Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:32 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziția „Ecaterina Teodoroiu - un destin din linia întâi“ va putea fi vizionată, în perioada 16-30 august, la Biblioteca Județeană

ro

16 Aug, 2021 15:20 2370 Marime text

 
  • Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ va fi gazda expoziției omagiale a eroinei Ecaterina Teodoroiu.
 
Expoziția „Ecaterina Teodoroiu - un destin din linia întâi“, va putea fi vizitată în perioada 16 - 30 august, în holul central al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ Constanța.

Expoziția este realizată de Doina Moșoiu. În cadrul acesteia sunt reunite volume despre viața Ecaterinei Teodoroiu și Primul Război Mondial, materiale iconografice, periodice, manuscrise  și obiecte ilustrative.

„Deși este una dintre personalitățile feminine de seamă din istoria militară a poporului român, este necesar un permanent exercițiu de memorie, în măsură să sublinieze acest caracter exemplar.“, se arată în comunicatul de presă.

Această expoziție completează cel de-al doilea eveniment închinat „eroinei de la Jiu“ și anume un interviu pe care Biblioteca Județeană îl va transmite live pe pagina de Facebook pe data de 22 august, începând cu ora 10:30, cu ocazia împlinirii a 104 ani de la trecerea în neființă a eroinei. În cadrul interviului vor paricipa trei doamne, cadre militare, reprezentând Forțele Terestre, Aeriene și Navale.
 
Cine a fost Ecaterina Teodoroiu
 
Ecaterina Teodoroiu s-a născut în Vădeni, astăzi fiind un cartier al orașului Târgu Jiu. Ecaterina a mers la București pentru a studia să devină profesoară. Acolo a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țară. După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea natală. Mânată de furia decesului celor patru frați ai săi, căzuți pe frontul de luptă, a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital, a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Îndeplinind această funcție, a participat la bătălia de la Mărășești, unde a pierit la doar 23 de ani, comandând un pluton de infanterie.

Citește:

14 ianuarie 1894 - Se năștea Ecaterina Teodoroiu
 
Omagiu adus Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie combatant din Armata Română
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii