Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:11 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, inaugurată la Muzeul Național Roman din Roma, Italia (GALERIE FOTO)

ro

20 Nov, 2023 17:25 1088 Marime text
sursa galeriei foto: Facebook?Muzeul național de Istorie a RomânieiExpoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” se inaugurează astăzi, la Muzeul Național Roman din Roma, Italia.

Potrivit reprezentanților Muzeului Național de Istorie a României, începând de mâine, 21 noiembrie, va fi disponibilă publicului larg până pe 21 aprilie 2024, iar cetățenii din România și Republica Moldova au acces gratuit pe toată durata acesteia!

Deschiderea oficială a avut luni, 20 noiembrie, ora 15:00, în capitala Italiei, în prezența lui Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, a Ralucăi Turcan, ministru al culturii și a Excelenței Sale Gabriela Dancău, ambasador al României în Italia, precum și a unor înalte oficialități italiene.

Expoziția este organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și al Președintelui Italiei.

Evenimentul marchează o dublă aniversare pentru relația bilaterală româno-italiană: 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat între România și Italia și 150 de ani de la înființarea primei agenții diplomatice a României în Italia.

 Proiectul expozițional este conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii din România, realizat în parteneriat cu Ambasada României în Italia, Ministerul Afacerilor Externe din România, Ministerul Culturii din Italia, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania, beneficiind de sprijin din partea Ministerului Apărării Naționale din România.

Expoziția prezintă circa 1000 de artefacte din colecțiile a 47 de muzee: Muzeul Național de Istorie a României – București, Muzeul Național Roman – Roma, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud – Bistrița, Complexul Muzeal Național Moldova – Iași, Complexul Muzeal Național Neamț – Piatra Neamț, Muzeul Civilizației Gumelnița – Oltenița, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” – București, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „ Gavrilă Simion” – Tulcea, Muzeul Banatului Montan – Reșița, Muzeul Brăilei „Regele Carol I” – Brăila, Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva, Muzeul de Istorie Aiud, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie – Constanța, Muzeul Județean de Istorie „Paul Păltânea” – Galați, Muzeul de Istorie Roman, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” – Tecuci, Muzeul Județean Argeș – Pitești, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș – Baia Mare, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova – Ploiești, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Județean Ialomița – Slobozia, Muzeul Județean Olt – Slatina, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui, Muzeul Județean „Teohari Antonescu” – Giurgiu, Muzeul Județean Teleorman – Alexandria, Muzeul Județean Vâlcea „Aurelian Sacerdoțeanu” – Râmnicu Vâlcea, Muzeul Municipiului București, Muzeul Municipal Carei, Muzeul de Istorie „Petre Voivozeanu” – Roșiori de Vede, Muzeul Național al Bucovinei – Suceava, Muzeul Național al Banatului – Timișoara, Muzeul Național de Istorie a Moldovei – Chișinău, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj Napoca, Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I” – București, Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Olteniei – Craiova, Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta-Turnu Severin, Muzeul Țării Crișurilor – Oradea, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” – Făgăraș, Muzeul „Vasile Pârvan” – Bârlad.

Expoziția, care beneficiază de o punere în scenă cu totul specială, este cel mai mare și valoros proiect expozițional din ultimii 25 de ani dedicat civilizației geților și dacilor, celei romane precum și civilizațiilor primilor migratori în spațiul de la nord de Dunăre, în perioada cuprinsă între sec. VII a.Chr. și sfârșitul sec. VII p.Chr. Versiuni ale expoziției au mai fost prezentate la Madrid (în 2021) și la București (în 2022), având foarte mare succes la public.

Din colecția Muzeului Național de Istorie a României vor fi prezentate, printre altele: coiful de aur de la Coțofenești, piese din tezaurele getice de la Stâncești, Craiova, Agighiol, Peretu, din tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, obiecte din inventarul mormântului unei căpetenii getice de la Popești, părți din tezaurele de argint dacice de la Sâncrăieni, Herăstrău, Senereuș, Vedea, două tezaure dacice provenind din localități necunoscute din S-V României, piese din mormântul unei căpetenii celtice de la Ciumești, portretul imperial al lui Traianus Decius, tezaure sarmatice din județul Buzău și Vitănești, tezaurele de la Pietroasele, Apahida și Histria (din epoca migrațiilor).

Din colecțiile muzeelor partenere enumerăm: stautuia zeului Glykon (din colecția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța), tezaure datând din epoca migrațiilor descoperite în mormintele unor principese gepide, la Cluj-Polus și Turda (din patrimoniul Muzeului Național al Transilvaniei și Muzeul de Istorie Turda), depozitul de arme și obiecte de bronz grecești de la Olănești, precum și piese de aur din mormintele unei principese sarmate de la Mocra, Republica Moldova, din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, piese din mormântul princiar getic de la Găvani (din patrimoniul Muzeului Brăilei Carol I), tezaurul de argintărie romană de la Muncelul de Sus (din patrimoniul Complexului Muzeal Național Neamț), vase din ceramică, arme, unelte și podoabe din metale comune care ilustrează evoluția civilizațiilor care s-au succedat în spațiul de la nord de Dunăre în perioada cuprinsă între sec. VII î.e.n. și sfârșitul sec. VII d. Hr.

De asemenea, în data de 22 noiembrie, începând cu orele 16:00 (la Pallazzo Massimo), dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României va susține, în cadrul manifestărilor ocazionate de deschiderea expoziției, conferința științifică „Odiseea brățărilor dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (1999 – 2023)”.

Expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” va fi deschisă la Muzeul Național Roman din Roma, până în aprilie 2024.

Citește și: 

Glykon, ultima frontieră a romanității, prezent la expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” la Muzeul Național Roman din Roma, Italia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii