Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:15 12 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Glykon, ultima frontieră a romanității, prezent la expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” la Muzeul Național Roman din Roma, Italia

ro

12 Nov, 2023 12:41 1028 Marime text
  • Muzeul Național de Istorie a României pregătește inaugurarea expoziției „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” la Muzeul Național Roman din Roma, Italia.

Muzeul Național de Istorie a României pregătește inaugurarea expoziției „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” la Muzeul Național Roman din Roma, Italia, transmite un comunicat din partea Muzeului Național de Istorie a României.

Proiectul expozițional, conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii, este realizat în colaborare cu 45 de muzee din țară și din Republica Modova.

Peste 900 de obiecte de patrimoniu din colecțiile a 44 de muzee din România și unul din Republica Moldova au ajuns în siguranță la Roma, transportul acestora fiind realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al Forțelor Aeriene Române.

În această etapă are loc predarea acestora către Muzeul Național Roman, urmând etalarea lor în vitrine.

Din colecția Muzeului Național de Istorie a României sunt prezente piese precum coiful de aur de la Coțofenești, tezaurele getice de la Stâncești, Agighiol, Peretu, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, tezaurele de argint dacice de la Sâncrăieni, Herăstrău, Senereuș, Vedea, tezaure sarmatice din județul Buzău și Smârdan, tezaurele de la Pietroasele, Apahida și Histria.

Din colecțiile muzeelor partenere-– tezaure datând din epoca migrațiilor descoperite în mormintele unor principese, la Cluj-Polus și Turda (din patrimoniul Muzeului Național al Transilvaniei și Muzeul de Istorie Turda), depozitul de arme și obiecte de bronz grecești de la Olănești, precum și piese de aur din mormintele unei principese sarmate de la Mocra, Republica Moldova, din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, vase din ceramică, arme, unelte și podoabe.

La această expoziție va ajunge și Glykon care reprezintă ultima frontieră a romanității.

Vernisajul va avea loc pe data de 20 noiembrie 2023, ora 15.00.Citește și:
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește vernisajul expoziției foto-documentare Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii