Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:53 31 05 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentele propuse de Teatrul de Stat din Constanța în primul weekend din martie

ro

04 Mar, 2023 16:15 1739 Marime text

 
  • Azi, la TSC, va avea loc piesa „Îndoiala”, iar mâine, publicul poate urmări spectacolul „Logodnă relativă”
  • Cele două evenimente vor începe de la ora 19:00,  ambele fiind ținute în Sala Studio a TSC
 
În primul weekend din luna mărțișorului, Teatrul de Stat din Constanța a programat pe 4 și 5 martie piesele „Îndoiala”, respectiv „Logodnă relativă”.
 
Cele două evenimente vor începe de la ora 19:00,  ambele fiind ținute în Sala Studio a TSC.
 
Despre spectacolul „Îndoiala”
 
„Îndoiala poate fi o legătură la fel de puternică și de eliberatoare ca certitudinea. Când ești pierdut, nu ești singur”, spune Părintele Flynn în predica sa care deschide spectacolul.
 
Conform prezentării de pe site-ul Teatrului de Stat, piesa lui John Patrick Shanley a fost laureată în 2005 cu Premiul Pulitzer şi cu Premiul Tony. A fost ecranizată în 2008, în regia autorului, cu o distribuţie de excepţie: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams şi Viola Davis, primind mai multe nominalizări pentru Premiile Oscar.
 
Părintele Flynn şi sora Aloysius, directoarea şcolii parohiale ce funcţionează pe lângă biserica catolică St Nicholas dintr-un cartier al New York-ului, intră în conflict atunci când sora James observă şi raportează anumite indicii ale unui presupus abuz sexual al preotului asupra unui elev de culoare. Îndoiala nu este în niciun punct înlocuită de certitudine, ceea ce face ca spectacolul, ca şi piesa, să fie un pasionant studiu de caz asupra îndoielii. Îndoiala ca îndepărtare de certitudine, de credinţă, pentru a opera o necesară reconectare la prezent, la realitatea atât de schimbătoare a umanităţii.
 
Din distribuție fac parte:
  • Iulian Enache – părintele Brendan Flynn
  • Dana Dumitrescu – sora Aloysius Beauvier
  • Cristiana Luca – sora James
  • Laura Iordan – doamna Muller
 
Pentru montarea piesei, meritele le revin: Dianei Mititelu (regie), Andreea Săndulescu (decor), Ioana Ungureanu (costume și asistent decor) și Adrian Piciorea (ilustrație muzicală).

 
Publicul doritor să vizioneze spectacolul trebuie să achite suma de 55,36 de lei.
 
„Îndoiala” a avut premiera pe 16 aprilie 2022.
 
Durata este de o oră și 35 de minute.
 
Despre piesă, Andreea Telehoi scria pentru publicația „Teatrul azi” următoarele:
 
„Spectacolul ‹‹Îndoiala›› în regia Dianei Mititelu, de la Teatrul de Stat din Constanta, propune o montare limpede, despre un subiect complex si emoționant. Este un spectacol care te tulbură, te pune pe gânduri, te provoacă să te îndoiești. (...) Ritmul spectacolului este unul constant, cu scene bine dozate, atât din punct de vedere al energiei, cât si al tempoului. Secvențele simbolice de trecere între momente, prin ritmul încetinit intenționat în scenele de extra text, au funcția de a sublinia concret ideile principale ale firului narativ. Diana Mititelu pășește foarte atent pe linia fină dintre esență și aparență. Opțiunea regizorală, asumată, de a menține spectatorul într-o stare de îndoială, în ciuda faptului că este conștient de adevărul care îi este arătat concret, este abordată foarte atent si reușește să se susțină până la final. Se spune că menirea teatrului nu este de a da răspunsuri, ci de a pune întrebări, iar acest spectacol menține constant spectatorul într-o stare de incertitudine, de conflict între rațiune si simțire. Pe lângă perspectiva vizuală, care contribuie la introducerea în poveste, jocul actorilor trasează clar intențiile și scopul personajelor.”
 
Despre „Logodnă relativă”
 
Duminică, 5 martie, are loc „Logodnă relativă” de Alan Ayckbourn, un spectacol a cărui premieră a putut fi văzută pe 4 februarie 2023. Se întinde pe un interval de timp de două ore, fără pauză.
 
„Se dau: patru oameni, două cupluri interșanjabile, o sumedenie de confuzii, de încurcături ale căror consecințe sunt prelungite la maximum. Rezultă: o comedie clasică pentru întreaga familie”, este descrierea de pe site-ul TSC.
 
„«Logodnă relativă» (titlul original Relatively Speaking) este o comedie care extrage haz și veselie din trădările căsniciei și relațiilor de iubire și mai ales din încurcăturile produse.
Un patrulater conjugal ale cărui laturi variabile se înfățișează din unghiuri mereu surprinzătoare, pentru a oferi spectatorilor amuzament și o imagine optimistă și pozitivă, într-un mod paradoxal și, până la urmă, înțelept. 
Piesa lui Alan Ayckbourn, este unul dintre cele mai mari succese ale dramaturgului britanic și a fost montată la numeroase teatre din Marea Britanie și din SUA, având mai multe ecranizări și adaptări pentru televiziune”
 
Distribuția este formată din:
  • Cristiana Luca – Ginny
  • Laura Crăciun – Sheila
  • Florin Aioane – Greg
  • Lucian Pavel – Philip
 
Au mai contribuit la montare Irina Velcescu (traducere), Iulian Enache (regie), Gabi Albu (scenografie), Alexandru Bibere (lighting design) și Ruxandra Bobleagă (asistent scenografie).
 
 
Toate biletele au fost epuizate, conform site-ului mystage.ro.
 
 
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii