Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dialog între istoricul și profesorul universitar Adrian Cioroianu și elevi de la liceele din orașul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

27 May, 2022 14:47 2938 Marime text
Adrian CioroianuBiblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, a organizat astăzi, de la ora 10.00, în Aula Bibliotecii Județene, o întâlnire și un dialog între istoricul și profesorul universitar Adrian CIOROIANU și elevi de la liceele din orașul Constanța.

Adrian Cioroianu este profesor universitar la Facultatea de Istorie din București și director ad interim al Bibliotecii Naționale.
 
În cadrul întâlnirii Adrian Cioroianu le-a transmis celor din sală că își dorește o discuție liberă. Le-a povestit despre viața sa de elev și student din vremurile când învăța să folosească o mașină de scris. 

Adrian Cioroianu a inițiat o discuție cu elevii liceelor constănțene atrași de istorie și de ceea ce istoria ne învață cel mai bine, să trăim în lumina unor modele exemplare, să înțelegem ce presupune acest concept de „personalitate istorică” și, nu în cele din urmă, să realizăm cum „se scrie” istoria între adevăr și ficțiune. 

Întâlnirea a fost urmată de o sesiune de autografe.

Adrian Cioroianu a fost decanul Facultății de Istorie din București, vicepreședinte al Institutului Român de Istorie Recentă, a reprezentat România în posturi cheie, ca Ministru de Externe, ca ambasador pe lângă UNESCO. Este totodată autorul unor cărți esențiale în domeniul istoriei regimului totalitar comunist în România, dar și a epocii care i-a urmat, cu precădere în Rusia, subiect cum nu se poate mai actual: Ce Ceaușescu qui hante les Roumains. Le mythe, les representations et le culte du Dirigeant dans la Roumanie communiste (2004), Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc (2005), Geopolitica Matrioșkăi, Rusia postsovietică în noua ordine mondială (2009). De asemenea, eforturile lui Adrian Cioroianu, ca și cele ale unor alți mari istorici precum Neagu Djuvara sau Lucian Boia, s-au îndreptat către o accesibilizare a discursului istoric pentru o mai bună receptare a lui, dar și către o dezambiguizare și demistificare a istoriei naționale precum în trilogia Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor (2013, 2016, 2018). Un excelent studiu dedică istoricul uneia dintre figurile tutelare, emblematice, de „ultimă romantică” a României, Regina Maria, în cartea sa Maria a României. Regina care a iubit viața și patria (2015).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii