Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Despre oameni și merite culturale dobrogene Enache Puiu, „certă vocație de istoric literar”

ro

19 Apr, 2020 17:12 3581 Marime text
Zilele acestea, Enache Puiu ar fi împlinit 92 de ani.

Profesor dăruit elevilor și studenților săi, critic și istoric literar, poet și pasionat bibliofil,  Enache Puiu s-a născut la 18 aprilie 1928, într-o familie de aromâni din comuna Caramurat, judeţul Caliacra. Absolvent al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii Bucureşti, promoţia 1950, şi doctor in filologie, profesorul a îndrumat cu har, în aproape 50 de ani de apostolat, generaţii de tineri care îi păstrează și azi o vie amintire.
 
A debutat cu poezie în „Revista literară“ şi în „Naţiunea“ (1947), semnând cu pseudonimul Ştefan Careja. A mai colaborat la „România literară“, „Contemporanul“, „Steaua“, „Tomis“, „Ramuri“, „Orizont“ ş.a.
 
În anul 1975 a publicat cartea „Viaţa şi opera lui Miron Costin“ (Bucureşti, Editura Academiei), lucrare care a fost considerată fundamentală pentru cunoaşterea cronicarului moldovean. De asemenea, a mai semnat „Scriitori şi reviste la Pontul Euxin“ (Constanţa, Editura Ex Ponto, 1997); „Bulevardul Şarpe“ (Poeme, Constanţa, Editura Ex Ponto, 1998); „Lacul laptelui“ (Poeme, Constanţa, Editura Ex Ponto, 2000), „Istoria literaturii din Dobrogea“, (2005, Ex Ponto, Constanţa). Acestei din urmă lucrare, apărută în anul dispariției autorului, profesorul Nicolae Rotund i-a dedicat, în revista „Ex Ponto”, un articol intitulat „Excesele literaturii regionale”, din care cităm: „Puiu Enache a avut o certă vocație de istoric literar și nici nu i-a lipsit spiritul critic. El și-a trasat și și-a tăiat singur cursul înaintării materiei într-un ritm egal conferit de tehnica și siguranța discursului. Nu este numai o carte tradițională de istorie a literaturii dobrogene, ci un eseu despre istorie, cu reflexe filosofice, al conștiinței, autorul fiind un captiv al propriei imagini pe care și-a făurit-o în timp”.

În anul 2017, cotidianul ZIUA de Constanţa omagia memoria poetului, istoricului şi criticului literar Enache Puiu, cu prilejul Zilei Dobrogei, acordându-i, post-mortem, în semn de înaltă prețuire, distincția Meritul Dobrogean.

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii