Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:16 29 01 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Despre Anda Călugăreanu. Astăzi se împlinesc 29 de ani de la dispariția sa

ro

15 Aug, 2021 15:33 6076 Marime text

Anda Miranda Călugăreanu este una dintre cele mai sonore nume din muzica românească. S-a născut pe 24 octombrie 1946 și s-a stins pe 15 august 1992.

Pe lângă cariera muzicală, aceasta a îmbrățișat și vocația de artistă, jucând în mai multe piese. Rămân celebre cupletele cu Toma Caragiu sau trioul cu Dan Tufaru, primul soț al acesteia și cu Florian Pittiș. A participat la Cerbul de aur unde a luat mențiune.

După câteva luni de suferință provocate de o boală necruțăroare Anda Călugăreanu își găsește sfârșitul pe 15 august 1992.

Cartea „Armeni de seamă din România“ portretizează artista astfel:

„Veşnic nemulţumită de ceea ce realizează, Anda Călugăreanu caută noi mijloace de exprimare artistică. Se îndepărtează de muzica uşoară şi se ataşează folk-ului, în cadrul cenaclului «Flacăra». Împreună cu o mare actriţă, Leopoldina Bălănuţă, participă la Teatrul Mic în spectacole de vers şi cântec. Dornică de teatru, o vedem alături de Horaţiu Mălăiele la Teatrul «C. Nottara», protagonistă în tragi-comedia «De ce nu dormi, iubito?».

Deşi apare în trei producţii cinematografice, totuşi pasiunea Andei Călugăreanu rămâne, în continuare, teatrul. Se înscrie, din nou, la Facultatea de Actorie (secţia seral), încadrată fiind, cu contract, la Teatrul Mic (1984), unde a jucat în musicalul «Mitică Popescu».

În 1987 îi apare primul disc mare. Îndeplineşte cu bine toate îndatoririle de mamă, de soţie, de artistă şi de studentă.

În 1986 joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti, în piesa «Clovnii» (regia M. Mălaimare) realizând dialoguri improvizate cu sala.


În 1991, Anda Călugăreanu devine profesoară şi predă la Academia de Teatru şi Film, cursuri despre arta vorbirii. Prin stilul ei pedagogic inconfundabil, reuşeşte să-i facă pe studenţi să vină cu plăicere la orele predate de ea.

O boală necruţătoare o obligă pe Anda Călugăreanu să intre în «Marea Vacanţă», în ziua de 15 august 1992. Mii de admiratori printre care multe celebrităţi ale scenei române, alături de care a jucat Anda Călugăreanu, au însoţit-o pe ultimul drum, pentru odihna veşnică, lângă marii ei parteneri: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, regizorul Al. Bocănet şi alţii”.

Sursă foto și de documentare: Armeni de seamă din România de Simion Tavitian
 
Citește și :
 Anda Călugăreanu, de la balet, la muzică folk şi cursuri despre arta vorbirii

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii