Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

24 octombrie 1946 – Se naște actrița și interpreta Anda Călugăreanu

ro

24 Oct, 2020 00:00 4115 Marime text
  • La data de 24 octombrie 1946, se naște actrița și interpreta Anda Călugăreanu.
  • Moare la doar 45 de ani de cancer la plămâni.
 
Anda Călugăreanu, pe numele adevărat Anca Miranda Călugăreanu (n. 24 octombrie 1946, București, România – d. 15 august 1992, București, România) a fost o actriță și interpretă de muzică ușoară și folk, potrivit wikipedia.org.
 
Anda Călugăreanu era armeancă după mamă, venind din familia Tartakian.
 
Prima apariție mai importantă a fost cu formația Sincron, la Sala Palatului din București, în anul 1965. A colaborat ani de-a rândul la Cenaclul Flacăra. O perioadă destul de îndelungată a format, împreună cu actorii Dan Tufaru, cu care a și fost căsătorită, și Florian Pittiș, un trio muzical-cupletistic, care, în regia lui Alexandru Bocăneț, a fost unul dintre punctele de atracție ale spectacolelor de estradă ale Televiziunii. Rămân celebre cupletele sale alături de Toma Caragiu. A luat parte la numeroase festivaluri și turnee în țară și peste hotare.
 
Începând cu jumătatea anilor '70, Anda Călugăreanu și-a descoperit o nouă vocație - muzica folk, urmată de pasiunea pentru actorie. Continuă activitatea muzicală; se înscrie la cursurile I.A.T.C.. Apariția ei în muzicalul Mitică Popescu de Nicu Alifantis (1984) este revelatoare pentru înzestrarea artistică a protagonistei. În anul 1987 i se editează un LP la Electrecord pe muzica lui Nicu Alifantis și aranjamentul orchestral al lui Doru Căplescu.
 
Vocea Andei a devenit vocea personajului Oache din filmul Maria Mirabela (1981) și Maria Mirabela în Tranzistoria (1989), regizate de Ion Popescu-Gopo, iar mai târziu a moderat emisiunea matinală pentru copii "Club Anda" (1990-92), alături de păpușa Omidé.
 
A participat la Festivalul Cerbul de Aur, ediția a II-a (1969), unde a luat mențiune.
 
A participat la Festivalul de muzică ușoară românească Mamaia - ediția a VII-a (1972), unde a câștigat Premiul de interpretare alături de Aurelian Andreescu, Doina Badea, Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Dida Drăgan, George Enache, Stela Enache, Marina Voica, Petre Geambașu.
 
Prima ei căsătorie a fost cu actorul Dan Tufaru, cu care a avut o fiică, Ioana Tufaru (n. 1977). A doua căsătorie a fost cu Alexandru Medeleanu. Starea sănătății sale s-a agravat în martie 1992 după ce s-a întors dintr-un turneu în Israel.
 
S-a stins din viață în luna august 1992, la doar 45 de ani.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii