Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:01 15 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dan Moisescu, omagiat într-o minunată monografie lansată la Constanța (galerie foto)

ro

03 Oct, 2019 00:00 497 Marime text
Ieri a început ediția cu numărul XXIII a Festivalului „Dan Moisescu” de la Topalu - o adevărată sărbătoare a folclorului dobrogean - și, deloc întâmplător, în seara anterioară evenimentului a fost lansată o carte dedicată marelui compozitor, dirijor, muzician și folclorist.


Autorii monografiei Dan Moisescu – un reper în folcloristica românească, editată la inițiativa Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, sunt Aurelia Lăpușan, cunoscut scriitor și publicist, și Cristian Obrejan, muzicolog și dirijor al Ansamblului Folcloric Profesionist „Izvoare Dobrogene”.


Prezenți la evenimentul de lansare au mai fost Doina Voivozeanu, director al Centrului Cultural „Teodor T. Burada”, etnomuzicologul Eugenia Florea, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, precum și un numeros public.


Am descoperit, din evocările vorbitorilor, un personaj fascinant, cu o deschidere extraordinară pentru cultura și spiritualitatea Dobrogei, dar și dificultatea demersului monografic, căci sursele de documentare pentru elaborarea lucrării au fost extrem de puține și greu de accesat. Autorii au fost nevoiți să „scotocească” cu cerbicie prin biblioteci și arhive, căci Dan Moisescu a avut un parcurs sinuos, pornit din județul  Buzău, unde s-a născut și a luat primele lecții de vioară de la tatăl său, trecând prin Chișinău (unde a fost student la facultatea de Teologie), prin satul Găița, (unde a fost preot și a cules folclor autentic), prin București (unde a condus Orchestra de Muzică Populară a Radiodifuziunii Române) și până la Constanța, unde îl regăsim ca dirijor și solist vocal al Ansamblului de cântece și dansuri „Brâulețul” (1963-1965) și ca profesor la Școala Populară de Artă (între anii 1970 și 1974).


Cu atât mai valoroasă este, prin urmare, lucrarea întocmită de cei doi autori, care au cercetat și au pus laolaltă prețioase informații despre artistul sărbătorit recent la 110 ani de la naștere.
Datele referitoare la biografia și bogata activitate a lui Dan Moisescu sunt completate în carte cu partiturile cântecelor pe care le-a înregistrat pe parcursul vieții, cele mai multe fiind melodii compuse de Anton Pann, rescrise din partitura bizantină în partitură lineară.
Nu trebuie uitat că, în afară de pasiunea pentru culegerea și prelucrarea folclorului, Dan Moisescu a fost și compozitor, dar și un interpret de excepție al muzicii populare românești, făcând parte din pleiada de maeștri ai genului.

Sursa foto 1: Facebook / Centrul Cultural „Teodor T. Burada”
 
Citește și:

Lansare de carte la Centrul „Jean Constantin „Dan Moisescu – un reper în folcloristica românească”
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii