Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:46 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Șase spectacole în a șasea săptămână a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului

ro

14 Aug, 2023 14:33 974 Marime text
Foto: Teatrul de Stat Constanța

Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului – SEAS 2023 aduce la Constanța în cea de a șasea săptămână de la debut șase spectacole.
 
Astăzi, luni, 14 august, de la ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu prezintă un spectacol cu nume mari în distribuție. „SPECTATORUL CONDAMNAT LA MOARTE” de Matei Vișniec, regia Antonella Cornici, cu Marius Manole și Carmen Tănase. Spectacolul a înregistrat deja un record al biletelor vândute în această stagiune.
 
Miercuri, 16 august, la ora 21:00, ne mutăm la Sala Studio din strada Ion Lahovari nr. 2A, unde Teatrul „Stela Popescu”  București prezintă cel mai nou musical al lui Răzvan Mazilu, „HEDWIG AND THE ANGRY INCH”, text de John Cameron Mitchell, muzica și versurile Stephen Task.
 
„Hedwig and the Angry Inch: spectacol-concert, strigăt disperat de iubire al ființei umane. Luminează umbrele, dă proscrișilor șansa demnității și, răsturnând convenția, ne provoacă să ne privim în oglindă: Hedwig suntem noi. La prima lectură, textul mi-a amintit, în mod neașteptat, de finalul plin de speranță scris de Nina Berberova în romanul său, „Acompaniatoarea”: «Și chiar dacă mi se va spune că o biată musculiță nu are dreptul să aspire la măreția universală, eu tot nu voi înceta să aștept și să-mi zic: nu poți muri, nu te poți odihni, încă mai este o ființă ce se preumblă pe pământ. Încă mai este ceva ce-ți este datorat și pe care-l vei recăpăta într-o bună zi… dacă Dumnezeu există.»”, a spus Răzvan Mazilu.
 
Joi, 17 august, ora 21:00, mergem în Parcul Arheologic, unde Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad ne invită la „ISTORIA MUZICII PENTRU COPII (ȘI PĂRINȚII LOR)”, în regia lui Cristian Ban.
 
Un spectacol distractiv și educativ pentru întreaga familie, care își propune să poarte publicul într-o călătorie muzicală începând de la Mozart până la David Bowie sau Amy Winehouse. Actorii marionetele și muzica live recreează cu umor fiecare perioadă și amintesc de felul în care muzica îi aduce pe oameni împreună.
 
Vineri, 18 august, ora 21:00, ne întoarcem la Teatrul de Vară Soveja, unde Teatrul Excelsior București vă invită la un alt musical al lui Răzvan Mazilu (care semnează regia, coregrafia și costumele), „OPERA DE TREI PARALE” de Bertolt Brecht.
 
Carismaticul antierou Macheath (zis Mackie Șiș), o ia în căsătorie pe Polly, fiica lui Jonathan Jeremiah Peachum, „regele” cerșetorilor din Londra. Extrem de nemulțumiți de decizia fiicei lor, soții Peachum plănuiesc să îl dea pe Macheath pe mâna poliției. Acesta este arestat, fiind trădat de fosta sa amantă, prostituata Jenny Speluncă. Condamnat la moarte, Macheath este, însă, salvat, ca prin minune, printr-un ordin neașteptat, emis de însăși Regina Victoria a Marii Britanii, în ziua încoronării sale.
 
Sâmbătă, 19 august, ora 21:00, vă așteptăm din nou la Sala Studio, unde Teatrul Dramaturgilor Români București prezintă „STOP THE TEMPO” de Gianina Cărbunariu, regia Mara Oprea. Din distribuție face parte Mihaela Velicu, actrița Teatrului de Stat Constanța, iar regizoarea a semnat asistența de regie la spectacolul „Seaside Stories”, care a obținut Premiul UNITER 2023 pentru cel mai bun spectacol.
 
Un spectacol menit să ne ardă siguranțele, căci în beznă vedem cel mai bine cât de mult suntem în control, STOP THE TEMPO! spune povestea unor tineri aflați în goana nebună de a se simți vii, de a acționa tabloul de comandă al propriei existențe.
În anul în care se împlinesc două decenii de la prima montare a textului Gianinei Cărbunariu, una dintre cele mai cunoscute voci din dramaturgia românească contemporană, Teatrul Dramaturgilor Români invită publicul să (re)descopere STOP THE TEMPO!
 
Duminică, 20 august, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul Excelsior București prezintă un al doilea spectacol, „ORAȘUL NOSTRU de Thornton Wilder, în regia lui Alexandru Dabija. Ada Milea semnează muzica.
 
În maniera sa inconfundabilă, cu umorul și inteligența care îi definesc amprenta regizorală, Alexandru Dabija a creat alături de actorii Teatrului Excelsior un spectacol care aduce în prim-plan forța de semnificare a gestului și a cuvântului, dincolo de convențiile clasice ale teatrului sau decoruri sofisticate. Un oraș-spectacol, la granița fragilă dintre Aici și Dincolo, care surprinde oamenii și balansul lor tragicomic între acele acțiuni mereu repetabile și marile evenimente care par să dea sens existenței noastre efemere. Oamenii, acești mereu captivi între normalitatea ca standard de viață și fericirea ca deziderat absolut, risipesc prezentul alergând mereu între viitor și trecut. Orașul nostru este o invitație de a fi mai atenți la viață, de a aprecia micile bucurii și de a prețui fiecare clipă.
 
Citește și:
Trei spectacole ale Teatrului de Stat Constanța, prezentate publicului în a cincea săptămână a SEAS
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii