Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța culturală Atelierele 22 – locul unde se întâlnesc artele (galerie foto)

ro

24 May, 2022 00:00 2689 Marime text

 
  • După-amiaza de duminică, 22 mai, a stat sub semnul poeziei, la Casa de Creație UAP filiala unu Constanța.
 
Pretextul a fost expoziția „Memoria Orașului”, prin care mai mulți absolvenți ai clasei de Artă fotografică din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța Teodor Burada, au marcat și ei Zilele Constanței, omagiindu-și orașul prin imagini.
Bianca Bechiși, Doru Iachim, Lidia Calancea, Mara Calancea, Răzvan Militaru, Rosana Popov, Mirela Tatoiu, Aysel Saganai, Alexandra Micu, Oana Bădulescu Ciupitu și Magda Fulger au surprins prin ochiul camerei de fotografiat frânturi de peisaj urban, aducându-ne perspective proaspete asupra Constanței, pe care, în goana noastră zilnică, le ignorăm cel mai adesea.
A fost o ocazie de a ne redescoperi urbea, de a vedea în altă lumină expresia sa arhitecturală, frumusețea unor case emblematice, cu ziduri încărcate de poveste, dar și emoția de dincolo de ele, norii sau păsările reflectate în oglinda ferestrelor...
Lirismul din spatele fotografiilor, expuse pe simezele Casei de Creație din strada Eminescu 22, s-a prelungit apoi într-un „laborator” de poezie, unde tineri liceeni și studenți au citit din versurile scrise de ei sau de autorii lor preferați. S-a vorbit despre poezie și poeți, despre felul în care biografia influențează (sa nu!) opera, despre cultură și rolul său în identitatea unui oraș.
Ne-au surprins plăcut atât talentul și creativitatea tinerilor, cât și deschiderea și curiozitatea lor, bucuria lecturii și descoperirii literaturii de calitate.   
Au animat discuțiile Iulia Pană, Mona Momescu și Cosmin Grosu, dascăli neconvenționali, care i-au încurajat pe tineri să se exprime liber și să devină fermentul din care Constanța și viața sa culturală vor avea șansa să renască.
Asociația KULTurale, partener și organizator al evenimentului, pregătește o revistă online și îi va publica pe tinerii creatori, asigurându-le debutul și vizibilitatea.
Organizatorii, care intenționează să facă din Atelierele 22 un veritabil hub cultural, au promis că laboratoarele de poezie vor deveni o tradiție și i-au invitat pe cei prezenți să împărtășească și cu alți tineri experiența îmbogățitoare – pentru minte și suflet – trăită într-o după-amiază de duminică, printre tablouri, fotografii, versuri, muzică și oameni frumoși.
 
 
Citește și:

Constanța culturală „Memoria Orașului”, reînviată prin imagini și poezie
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii