Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:52 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Conferința About Relativity - The Geometry of Spacetime“, la CNMB Cine este profesorul care va susține conferința

ro

11 Jan, 2022 00:00 2596 Marime text
 
 
  • Elevii de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ vor avea parte de o conferință specială. Unul dintre cei mai importanți oameni din domeniul matematicii, profesorul universitar Wladimir-Georges Boskoff, va susține o conferință cu tema „About Relativity: The Geometry of Spacetime“. 
 
Vineri, 14 ianuarie, ora 10, în aula Gh. Coriolan va avea loc o conferință dedicată elevilor din cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, cu tema About Relativity: The Geometry of Spacetime.
 
Conferința va fi susținută de către Wladimir-Georges Boskoff, prof. univ la Universitatea Ovidius Constanța.
 
În limba română, titlul temei s-ar traduce aproximativ„ Despre relativitate: Geometria spațiu-timpului.“


 

Punctele care se vor parcurge la conferință sunt următoarele:

1. Vom discuta despre un experiment celebru, experimentul Michelson-Morley și consecințele sale

2. Vom face diferența dintre conceptele de spațiu și timp privite ca în mecanică clasică și noul obiect numit spatiutimp. Câte dimensiuni are un spatiutimp?

 3. Vom aborda problema simultaneității în perspectiva spațiutimpului.4. Vom identifica transformările Lorentz ca transformări de coordonate în geometria spatiutimpului

5. Vom urmări consecințele transformărilor Lorentz: dilatarea timpului și contracția lungimilor

6. Compunerea vitezelor și consecințe

7. Există conexiuni posibile cu geometria Euclidiană sau de fapt spatiutimpul este înzestrat cu o altă geometrie? Cum arată acea geometrie?, au transmis organizatorii.

 
Elevii pasionați de matematică, în special de tema propusă sunt așteptați să își dezvolte orizontul cunoașterii în urma discuțiilor care se vor purta. De altfel, profesorul universitar a transmis un mesaj pentru elevii pe care îi va cunoaște vineri: „Sunt extrem de clar când vorbesc și scriu și voi purta un permanent dialog cu voi“.
 
 

Cine este Wladimir-Georges Boskoff

 

Wladimir-Georges Boskoff a studiat matematica la Universitatea București unde și-a susținut și doctoratul în 1994.
 
Din 1990 este profesor al Universității Ovidius din Constanța.
 
În 1996 a primit Premiul Gheorghe Țițeica al Academiei Române pentru contribuții la înțelegerea naturii metrice a geometriilor neeuclidiene.
 
Alte distincții obținute sunt Medaliile SSMR (Societatea de Științe Matematice din România) în 2010 și 2015, Premiul Fundației Sigma pentru problemistică  în 2009, Premiile Ministerului Educației Naționale în 2018 și 2019.
 
A antrenat lotul olimpic de matematică al României între 1983-1988.
 
A condus numeroase granturi naționale și internaționale și este membru al Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale de Matematică din anul 1984.
 
A fost invitat ca cercetător și profesor la universități din Franța si Statele Unite ale Americii și a conferențiat la universități din SUA, Franța, Grecia, Italia, Chile, Estonia, Japonia, etc.
 
În 2010 a obținut bursa CopyRo pentru cercetare în domeniul Fundamentelor Matematicii.
 
Între 2004 - 2012 și 2016 - 2020 a fost Decanul Facultății de Matematică și Informatică în cadrul Universității Ovidius Constanța.
 
Este Prim Vicepreședinte al SSMR din 2017.
 
Este un adept al interdisciplinarității în prezentarea matematicii, cărțile sale din Springer despre Relativitate și Cuantică fiind o dovadă în acest sens.
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța și tedxconstanta.ro
 
Citește și:
 
Tradiție, viitor și performanță: Un an jubiliar pentru Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța trasat prin excelență și emoție
 
#DobrogeaDigitală: Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ 1924-1925 - „Ne despărțirăm în două tabere şi bulgării de zăpadă începură să sboare pe sus“


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii