Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Alexandru Ciucurencu, „pictorul luminii”

ro

27 Sep, 2021 00:00 3312 Marime text

 
Se împlinesc astăzi 118 ani de la naşterea pictorului dobrogean Alexandru Ciucurencu.

Venit pe lume la 27 septembrie 1903, în satul Ciucurova, din judeţul Tulcea, pictorul și-a trăit copilăria într-o familie săracă de pescari, având încă 10 frați.
 
A absolvit Școala de Arte Frumoase din Bucureşti, în 1928, avându-i profesori pe George Demetrescu Mirea şi pe Camil Ressu.
 
A debutat la Salonul Oficial Bucureşti, în anul 1930, și a făcut parte o vreme din grupul de artişti care formau Școala de la Baia Mare, studiind apoi la Academia Julian din Paris. A devenit profesor, în 1948, la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti.
 
A fost un pictor foarte apreciat, încă din timpul vieţii, atât de către colecţionari, cât şi de către criticii şi istoricii de artă, care i-au dedicat cronici, articole, albume. Cea mai cunoscută lucrare consacrată prestigiosului pictor este cea alcătuită de Mircea Deac, apărută la Editura Meridiane (1978) și cuprinzând o valoroasă serie de reproduceri, fotografii, precum şi corespondenţa inedită dintre Alexandru Ciucurencu şi George Călinescu.
 
Supranumit „pictorul luminii”, Ciucurencu este considerat un pictor postimpresionist, evoluând spre maniera fovistă şi abstractă. Lucrările sale cuprind naturi statice, portrete sau peisaje, remarcându-se prin francheţea desenului şi armonia cromatică. Culoarea are efecte deopotrivă tonice, dramatice, lirice, sau păstrează un caracter de intimidate, precum în tablourile cu flori.
 
În ansamblu, pictura lui Ciucurencu exprimă simplitatea, echilibrul, sinteza realului şi spiritul modern al dorinţei de a imprima creaţiei o dinamică cromatică originală.
 
În 1963, devine membru corespondent al Academiei Române. 

Alexandru Ciucurencu s-a stins din viaţă pe 27 decembrie 1977.
 

Sursa  foto: Albumul de artă „Ciucurencu“ - autor Mircea Deac. Editura Meridiane (1978)
 
Citeşte şi:
A debutat, la Muzeul de Artă din Tulcea, Bienala Internaţională de Pictură „Alexandru Ciucurencu”

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii