Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:15 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci ani de la tragedia din „Colectiv”- #nepriveștepetoți

ro

30 Oct, 2020 00:00 3152 Marime text

Astăzi comemorăm 5 ani de la tragedia care a avut loc în clubul bucureștean „Colectiv”, unde au murit în incendiul devastator 65 de persoane.

Filmul făcut despre – sau mai precis, pe marginea – dezastrului care s-a întâmplat în 2015 și care a scuturat din amorțeală societatea românească, ieșită în stradă pentru a protesta împotriva incompetenței, corupției și ignoranței sistemice din structurile de stat, are drept motto o sintagmă de reținut:  #nepriveștepetoți

Iar povestea regizorului româno-german Alexander Nanau, reconstituind primul an de după tragedie, tocmai asta vrea să „strige”: că suntem cu toții implicați în ceea ce se întâmplă cu noi, că suntem interconectați, trăim și respirăm la unison, ca un singur organism. Acțiunile fiecăruia dintre noi are consecințe imediate asupra întregului, deci e necesar să ne trezim și să acționăm conștient și cu responsabilitate.

„Filmul s-a născut din nevoia de a înţelege ce se petrece în societatea românească după tragedia de la Colectiv, când generaţia tânără a ieşit în stradă şi a cerut înlăturarea generaţiei politicienilor corupţi. Am vrut să înţelegem ce înseamnă această relaţie între democraţia tânără, cetăţean şi putere. Am abordat povestea şi filmul prin ochii jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor, care investigau puterea la acel moment. Ei au fost primii care au pus întrebările necesare şi au descoperit minciunile şi manipulările din sistemul medical, a doctorilor şi a politicienilor”, a declarat regizorul Alexander Nanau.

El a fost sprijinit în realizarea producției lansate în primăvara acestui an, de către un supraviețuitor al evenimentului, regizorul Mihai Grecea, care, la momentul dramei, filma în club concertul celor de la „Goodbye to Gravity”. A avut şase camere, din care doar una a fost distrusă complet. Materialul din celelalte camere a supravieţuit, dar imaginile din Colectiv nu au fost difuzate niciodată la ştiri, parte din ele apărând în acest film, în premieră.  

Pentru a rememora drama întâmplată în urmă cu cinci ani, redăm un fragment din povestea regizorului Mihai Grecea, care a reușit să supraviețuiască și să relateze, în film și în declarații publice, ce s-a întâmplat de fapt acolo:

 „Am avut şi eu o cameră cu care am filmat în sală. După primele artificii au mai fost câteva piese, apoi a venit a doua şarjă de artificii. Mi s-au părut extrem de puternice. Eu filmam. Andrei Găluţ a spus că a luat foc ceva... Am urmărit flacăra care a urcat pe tavan. Flacăra a fost alimentată de un ventilator care era pe scenă. S-au acumulat sub tavan gaze nearse. Oamenii au început să iasă, la început destul de calm. Am lăsat camera jos, mi-am luat rucsacul şi m-am pus la coadă să ies. Era un singur loc de ieşire. Aveam camera pornită. Temperatură a început să crească foarte mult, iar oamenii au intrat în panică. Trecerea în curte se făcea printr-un container metalic, pus acolo fără nicio autorizaţie, care era gândit ca un lobby, unde au făcut ei o garderobă. Acolo ne-am blocat toţi. Au căzut primii, ceilalţi au fost împinşi peste, s-a făcut un dop. Când s-a deschis a doua uşă de la container, a intrat oxigen şi a reaprins tot amestecul acela de gaze rezultate în urma topirii buretelui. Flacăra a ieşit deasupra noastră, nu avea pe unde altundeva. Era ca sudura de autogen. Am scăpat cu greu, am avut arsuri în zona mâinilor şi o arsură de căi respiratorii foarte gravă, cu un prognostic vital de 12 la sută.”

Difuzarea în cinematografe a filmului colectiv, a fost întreruptă, din păcate, de apariția pandemiei, dar, imediat ce va fi posibil, vă invităm să vizionați această producție tulburătoare, care aduce la lumină multe documente și mărturii inedite, născând conștientizări utile pentru fiecare dintre noi.


Citește și:

Sâmbătă seară, constănțenii vor putea viziona filmul „Colectiv”, în prezența protagoniștilor
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii