Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:52 19 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sâmbătă seară, constănțenii vor putea viziona filmul „Colectiv”, în prezența protagoniștilor

ro

29 Feb, 2020 00:00 5062 Marime text

Proiecția mult așteptatului film românesc „Colectiv”, regizat de către Alexander Nanau, va avea loc la Constanța sâmbătă, 29 februarie, începând cu ora 19. „Colectiv” va putea fi vizionat în avanpremieră, în prezența echipei de producție și a protagoniștilor, la Centrul Multifuncțional pentru Tineret “Jean Constantin”.


Filmul documentar spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și este un film despre sistem, despre manipulare, despre curaj și responsabilitate individuală.


„Momentul Colectiv a fost pentru noi toți o traumă. Ca orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. După Colectiv, decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean – stat a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă și pe parcursul unui an am putut observa din interior și în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnaliștilor cu autoritățile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au și acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetățeni", potrivit regizorului Alexander Nanau.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian. Pelicula a fost selectată și în cadrul altor competiții europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar. „Colectiv” s-a aflat și în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în Statele Unite.
Filmul „Colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI - Elveția și YES Docu - Israel.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii