Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cântăreții castrați, omagiați la Constanța printr-o lansare de carte și un concert (galerie foto + video)

ro

24 Feb, 2018 00:00 3032 Marime text
Bas-baritonul Radu Făgărășan, asistent universitar la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius“, a revenit în fața publicului tomitan, vineri seară, în calitate de autor de carte și de solist al concertului „In memoriam Cântăreții castrați“.
 
Concertul a fost prilejuit de lansarea volumului al doilea al cărții „Cântăreții castrați“. „În acest volum vorbesc despre cântăreții castrați din secolul al XIX-lea și ultimul reprezentant, Alessandro Moreschi, ce a murit în anul 1922 și a fost supranumit «l’angelo di Roma». A activat la Capela Sixtină și este singurul cântăreț castrat care are vocea înregistrată pe gramofon. (...) Cântăreții castrați, care au avut timbrul foarte înalt, prin ariile care au fost compuse de marii compozitori, imitau păsările. Au fost adevărate privighetori. În acest volum, structurat în trei capitole, vorbesc despre creația compozitorului Georg Friedrich Handel, care a iubit foarte mulți acești cântăreți. În primul capitol prezint toate operele sale, 38 la număr, din 42 câte a compus, sunt dedicate cântăreților castrați, în rol titular“, a spus Radu Făgărășan.
 
Prezentarea cărții a fost făcută de prof. univ. dr. Florența Marinescu, cea care a semnat și recenzia volumului. „Este obligatoriu pentru un maestru formator să-și însoțească studentul de odinioară în devenirea lui artistică. Acest eveniment cultural se adresează tuturor celor care vor să-și desăvârșească statutul de interpreți și de cercetători în domeniul artei lirice. E greu să prezinți o carte, la al doilea volum, după ce ai prezentat-o pe cea dintâi, în condițiile în care publicul trebuie informat ce s-a întâmplat în volumul întâi, ca să poată înțelege al doilea volum. Este vorba despre cântăreții castrați, cei care au fost un mit, cei care au fost o istorie a artei și a culturii, cei despre care noi nu vrem să știm și nu știm mai nimic, pentru că nu există foarte multe resurse și surse istorice, dar iată că Radu Făgărășan, în dorința lui extraordinară de a-și depăși condiția de cântăreț, pentru că aveți de-a face cu un cântăreț care scrie, și nu cu un scriitor care cântă, aduce publicului meloman și intelectualității o sursă de inspirație, de lămurire și de informații de cea mai bună calitate, pentru că acest material, în cea mai mare parte, s-a constituit teza lui de doctorat, teză în care am avut calitatea de referent științific al Universității Naționale de Muzică din București“, a spus prof. univ. dr. Florența Marinescu.
 
În programul concertului s-au regăsit lucrări din repertoriul compozitorilor Georg Friedrich Handel, Niccolo Antonio Porpora, Riccardo Broschi și Giuseppe Giordani. Acompaniamentul bas-baritonului Radu Făgărașan a fost asigurat de cvartetul Pontica, format din violoniștii Dumitru Porcescu și Vahtang Parulava, violistul Simion Crudu și violoncelista Anca Scarlat, și de pianista Natalia Gribinic, care a avut și apreciate momente solistice. De asemenea, actorul Gavril Borodan a recitat sonete de Michelangelo Buonarroti.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și: 

Pe 23 februarie. „Cântăreții castrați“ se... întorc, în prezentarea lui Radu Făgărășan 

Lansarea cărții „Cântăreţii castraţi”, de Radu Făgărăşan (galerie foto + video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii