Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:35 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi îl sărbătorim pe Ion Tițoiu, fondatorul primei școli de gravură din Dobrogea

ro

21 Aug, 2021 00:00 5352 Marime text


 
  • Ion Tițoiu este un artist plastic, cetățean de onoare al Constanței și fondatorul primei școli de gravură din Dobrogea.
Ion Tițoiu s-a născut pe 21 august 1949, la Straja, Constanța. Artistul dobrogean împlinește astăzi 72 de ani. În 1978 a absolvit Institutul de Artă „N. Grigorescu“ din București, avându-i ca profesori, printre alții, pe Eugen Popa și Gheorghe Ivancenco.

În 1972 a debutat la Galeria „Dalles“ din București. De-a lungul a jumătate de veac de carieră artistică a avut peste 36 de expoziții personale, peste 31 de expoziții colective în România și peste 29 de expoziții colective internaționale. De altfel, o bună parte din lucrările sale se află în colecții private din țară, precum în București, Arad, Oradea, Timișoara, Cluj, Constanța, Brașov, Bacău, Craiova, Tulcea și Lugoj, în timp de altele au trecut granițele țării noastre ajungând în Ecuador, Canada, Franța, Italia, Germania, Danemarca, Iugoslavia, Bulgaria, Israel, USA, Rusia, Japonia, Austria, Finlanda, Ungaria, India, Coreea de Sud, Suedia și Serbia.

Operele sale pot fi însă apreciate și la Muzeul Colecțiilor din București, Muzeul de Artă din Constanța, Muzeul de Artă Contemporană din Galați, Palatul Culturii din Iași, Muzeul de Artă din Tulcea, Contemporary Art Museum, Sharjah, Kent Museum, Ohio, USA.
În anul 2001 a devenit cetățean de onoare al orașului Techirghiol, iar în anul 2009 al orașului Constanța.

Citește și:

Personalităţi din Constanţa în paginile Wikipedia. Veţi fi miraţi. Contemporanii noştri în Enciclopedia liberă

Artistul plastic Ion Titoiu, cetatean de onoare

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii