Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:58 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este ziua noastră, Ziua internațională a iubitorilor de cărți!

ro

09 Aug, 2021 00:00 4497 Marime text

 
  • Citind o carte, treci dincolo de granițele vizibile, reușind să explorezi cotloanele nebănuite ale minții tale. La mulți ani, iubitorule de carte!
„Cărțile au devenit pasul meu spre libertatea personală.“ Oprah Winfrey
„Mă evită prietenii! Am de împrumutat numai cărţi!“ Gabriel Petru Băeţan
„Cărţile ne sunt prieteni statornici… Ne sunt sfetnici şi nu ne contrazic. Cărţile care ne plac sunt şi urne pline de amintiri.“ Mihail Sadoveanu
„O persoană care nu citește cărți bune nu are niciun avantaj față de o persoană care nu poate citi.“ Mark Twain
„Mintea noastră are nevoie de cărți, precum sabia are nevoie de o piatră de măcinat pentru a nu deveni tocită.“ George Martin
 
Astăzi sărbătorim Ziua internațională a iubitorilor de cărți. Nu știu despre tine, dar eu iubesc cărțile. Tind să cred că și ție îți place o carte bună, căci altfel nu ai citi, acum, aceste rânduri. Din păcate, nu îți voi recomanda nicio carte, dar am de gând să-ți prezint avantajele, poate neștiute, ale lecturii de calitate.

Petrecem ore în șir navigând pe internet. Știu, știu, vedem multe știri, postări și uneori tindem să credem că dacă citim rezumatul, știm care a fost acțiunea. Dar eu am convingerea că fiecare carte citită proiectează în „retina minții“ acțiunea colorată în mod diferit de la om la om, chiar dacă e aceeași carte. Informațiile pe care le primim în fiecare zi, fără să ne dăm seama, sunt trecute prin filtrul propiu, filtru pe care nu îl vei mai avea la fel după 10 lecturi diferite.

Percepțiile omenirii se schimbă de pe o zi pe alta. Nu degeaba se spune că trăim în secolul vitezei. Vedem cum lucrurile evoluează cu o rapiditate incredibilă: poezii din timpuri vechi, sau poezii moderne, nuvele, schițe, teatru, proză, orice am citi ne vor purta în lumi, timpuri și spații diferite.

Cineva spunea odată că dacă vrei să călătorești și nu ai bani, cumpără-ți o carte bună. Cu siguranță vei descoperi străzi, locații și acțiuni din alte părți ale lumii.
Una peste alta, să nu uităm că cineva s-a gândit la noi. S-a gândit să oficializeze această zi. Sau nu. Această sărbătoare provine din SUA și nu este oficializată. Scopul său este de a încuraja bibliofilii (iubitorii de carte) să sărbătorească lectura și literatura. Oamenii sunt sfătuiți să își lase smartphone-urile și orice distragere tehnologică posibilă și să ridice o carte de citit. Ziua iubitorilor de carte este recunoscută pe scară largă, la nivel global, dar originea și creatorul ei rămân necunoscute până în prezent.

Așa cum spuneam în rândurile de mai sus, îți voi aminti care sunt avantajele unei lecturi de calitate: extinde vocabularul, este o sursă de educație, menține sănătatea mintală, stimulează mentalitatea, eliberează stresul, ajută la un somn mai bun, memorie mai bună, îmbunătățește concentrarea, poate fi o sursă de divertisment, îți poate oferi o nouă perspectivă asupra vieții, te ajută să îmbunătățești abilitățile sociale etc.

Însă, nu uita că cititul este contagios! Ai grijă lângă cine lecturezi, sau cui îi poveștești despre cartea pe care ai citit-o, căci s-ar putea să îi stârnești interesul.
 
Citește și:

Astăzi se sărbătorește Ziua Internațională a Bibliotecarului și a Bibliotecilor Publice
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii