Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:22 27 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Mama Dia“, actrița cu har a Teatrului de Stat Constanța ar fi împlinit astăzi 72 de ani

ro

15 Jul, 2021 16:40 2213 Marime text
  • Actrița Diana Cheregi s-a născut pe data de 15 iulie 1949. Timp de patru decenii a jucat pe scena treatrului drame, comedii muzicale, roluri de compoziție sau travesti.
Supranumită și „mama Dia“, a umplut sufletul spectatorilor cu talentul său. A întruchipat cu succes personaje precum, Luky din „Misterioasa convorbire telefonică”, Ann Page din „Nevestele vesele”, de Shakespeare, Doamna Tana din „Viforul”, de Delavrancea, Cristina din „Lupii de mare”, de Gh. Vlad, Sânziana din „Sânziana si Pepelea”, de Alecsandri, Irma din „Nebuna din Chaillot”, de Giraudoux, Cleona, din „Andromaca”, de Racine, Corifeul din „Hecuba”, de Euripide, Histodora din „Beția sfântă”, de Paul Everac, Hecate din „Macbeth”, de Shakespeare, Arina din „Io, Mircea Voievod”, de Dan Tarchilă, Preoteasa din „Penthesileea”, de H. von Kleist, Doamna Boeuf din „Rinocerii”, de Eugen Ionesco, Domnișoara Cucu din „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, și atâtea altele.

„Diana Cheregi a venit în teatrul pontic tot în anul 1973 și tot de la Botoșani. Înaltă, subțire, cu timbru frumos de contraltă, dar cunoscând secrete de tehnică și artă a vorbirii care-o ajută să acopere cu vocea un ambitus cu mult mai mare, Diana este un om franc și prietenos, mustind de umor frust, ardelenesc. De altfel, actrița - dincolo de scenă - chiar apelează la accentul și pronunția tipică, ceea ce îi dă un farmec în plus. Fiică, soră, mătușă și mamă cum nu se poate mai devotată, femeie harnică și iute, a dus mereu în spinare greul unei vieți de familie (mare!) pe care o iubește și pentru care a făcut totul.“, sunt rândurile dintr-o lucrare semnată de Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian, intitulată „Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii”.


A fost extrem de îndrăgită de studenții săi. A pus bazele unei școli de teatru în Constanța și este în continuare un model de genertozitate, erudiție și pasiune pentru scenă.

Astăzi ar fi împlinit 72 de ani, însă pe 2 martie 2013, marea actriță Diana Cheregi s-a stins din viață când încă mai avea multe de ofertit teatrului românesc.

Citește și:

#citeșteDobrogea: In Memoriam Diana Cheregi, la șase ani de la despărțire. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța


#RespectTeatru: Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Diana Cheregi

Ti-a placut articolul?

Comentarii