Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:49 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

86 de ani de la decesul prof. Ioan Borcea, fondatorul Stațiunii Zoologice Marine de la Agigea

ro

30 Jul, 2022 16:33 1386 Marime text

 
  • Născut la data de 13 ianuarie 1879, iubit și respectat de contemporanii săi, profesorul a fost membru corespondent al Academiei Române.
  • Anterior, acesta și-a desăvârșit studiile la Paris, la Universitatea Sorbona, însă s-a întors în țară, dedicându-și timpul și aducându-și contribuția în domeniul biologiei marine, dedicându-și viața cunoașterii ecosistemelor marine.
 
Astăzi, 30 iulie 2022, se împlinesc 86 de ani de când profesorul Ioan Borcea, fondatorul Stațiunii Zoologice Marine din Agigea, a trecut în lumea celor drepți.
 
Născut la data de 13 ianuarie 1879, iubit și respectat de contemporanii săi, profesorul a fost membru corespondent al Academiei Române.
 
Șef de promoție în liceu, Ioan Borcea și-a început cariera universitară în anul 1900, cu gradul preparator și ajungând profesor universitar, în 1912, la Universitatea din Iași, profesând până în 1936, anul morții sale.
 
Anterior, acesta și-a desăvârșit studiile la Paris, la Universitatea Sorbona, însă s-a întors în țară, dedicându-și timpul și aducându-și contribuția în domeniul biologiei marine, dedicându-și viața cunoașterii ecosistemelor marine.
 
El este fondatorul oceanografiei românești și al Stațiunii de Cercetări Maritime de la Agigea.
 
În istoricul stațiunii se arată că aceasta a fost înfiinţată prin Înaltul Decret Regal nr. 810 din 1 martie 1926, al cărei prim director a fost numit, prin acelaşi Decret, profesorul Ioan Borcea.
 
În prezent, conducerea stațiunii este asigurată de dr. Emanuel Ștefan Baltag.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
„Cinstirea memoriei profesorului Ioan Borcea” (1879-1936)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii