Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:00 25 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de firme vor produce o versiune ieftină a pastilei Merck anti-COVID-19 pentru ţările sărace

ro

20 Jan, 2022 21:34 708 Marime text


O agenţie care beneficiază de sprijinul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a încheiat un acord cu aproape 30 de producători de medicamente generice pentru a fabrica versiuni ieftine ale pastilei anti-COVID-19 dezvoltată de grupul farmaceutic Merck, Molnupiravir, pentru ţările sărace.

Astfel, facilitează accesul un medicament considerat o armă importantă în combaterea pandemiei de coronavirus, informează Reuters.

Pastila antivirală a primit în decembrie 2021 autorizaţia privind utilizarea în regim de urgenţă în SUA, reducând numărul spitalizărilor şi al deceselor în rândul pacienţilor din categoriile de mare risc cu aproximativ 30%, potrivit rezultatelor furnizate de studiile clinice.

Noul acord suținut de ONU va extinde cantitatea disponibilă pe piaţă de Molnupiravir prin creşterea numărului de companii care vor putea să fabrice acest medicament, potrivit AGERPRES.

Noul acord permite unui număr de 27 de producători de medicamente generice din India, China şi alte ţări din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu să producă atât ingredientele pastilei, cât şi medicamentul final.

Acordul stipulează că pastila Molnupiravir va putea fi distribuită în 105 ţări mai puţin dezvoltate. Un purtător de cuvânt al MPP a precizat ulterior că livrările asigurate de unele dintre companiile semnatare ale acordului vor putea să înceapă cel mai devreme în luna februarie.

O cutie de Molnupiravir cu 40 de pastile, care asigură dozele necesare pentru cinci zile de tratament, va costa aproximativ 20 de dolari în ţările sărace, a precizat un reprezentant al MPP implicat în negocierea acordului, citând estimările iniţiale ale producătorilor farmaceutici, dar care ar putea fi totuşi modificate.

Dezvoltatorii Molnupiravir, care sunt Merck, Ridgeback Biotherapeutics şi Universitatea Emory, nu vor încasa redevenţe pentru vânzarea versiunilor low-cost realizate de producătorii de medicamente generice, atât timp cât pandemia de COVID-19 rămâne clasificată de OMS drept o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.

Sursa foto: unsplash.com/ Kate Hliznitsova
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii