Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:34 25 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Varianta Omicron a coronavirusului riscă să devină dominantă în Europa

ro

02 Dec, 2021 18:24 673 Marime text

 
  • Date privind varianta Omicron de la Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 riscă să devină dominantă în Europa în lunile următoare dacă primele tendinţe observate se confirmă, a avertizat joi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

''Datele preliminare sugerează un avantaj substanţial'' al noii variante Omicron asupra variantei Delta, în prezent dominantă, iar modelele matematice arată că ''Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecţiile cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 în UE în lunile următoare'', subliniază într-un comunicat agenţia sanitară a Uniunii Europene.


Dar există în continuare numeroase incertitudini, iar viteza cu care Omicron ar putea deveni majoritară va depinde de avantajul noii variante asupra celor precedente, precum şi de amploarea infecţiilor COVID-19, mai menţionează ECDC.

Tot joi, înaintea acestui anunţ al ECDC, consilierul ştiinţific principal al guvernului francez, Jean-Francois Delfraissy, a estimat că Omicron ar putea lua locul Delta ca variantă dominantă încă din luna ianuarie.

Noua variantă, semnalată de Africa de Sud pe 24 noiembrie şi confirmată deja într-un număr tot mai mare de ţări, provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane.

Încă nu este elucidat impactul acestor mutaţii - contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc - comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta.

Datele preliminare sugerează însă că varianta Omicron se transmite mai uşor decât Delta, cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că probabilitatea ca persoanele depistate pozitiv în urma testării, la întoarcerea din Africa de Sud, să fie infectate cu varianta Omicron a virusului este una mare. 
 
 

Sursa foto: Pixabay/  Alexandra_Koch
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii