Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:41 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect în transparență Activitatea Comitetului Național de Coordonare a activităților de vaccinare va înceta (DOCUMENT)

ro

11 May, 2022 00:00 1502 Marime text
Vaccinare, imagine cu rol ilustrativ, Sursa: Pexels
  • Prin prezentul act normativ se stabilește un nou mecanism de coordonare a activităților de vaccinare la nivel național
 
 
Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea anexei Hotărârii de Guvern nr. 1.031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România a fost publicat în transparență decizională de către Ministerul Sănătății. Este vizată, printre altele, desființarea CNCAV, prin care era coordonată campania de vaccinare COVID-19, de la începutul pandemiei.
 
Proiectul de act normativ reprezintă un document de actualizare a Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID 19, în contextul situației epidemiologice actuale.
 
Având în vedere deciziile adoptate în cadrul ședinței organizate în data de 4.03.2022 la nivelul Președinției României referitoare la încetarea stării de alertă pe teritoriul României și ridicarea tuturor restricțiilor adoptate pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19, este necesară modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, cu asigurarea în continuare a accesului la vaccinarea împotriva COVID-19 în condiţii de siguranţă, eficacitate şi echitate pentru prevenirea infecţiei cu SARS-CoV-2 şi limitarea pandemiei COVID-19. 
 
Prin Hotărârea Guvernului nr. 1031/2020 a fost aprobată Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România. Conform acestui act normativ, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a duce la îndeplinire măsurile specifice domeniului lor de activitate prevăzute în strategie.
 
În perioada decembrie 2020 – aprilie 2022 activitățile de vaccinare a populației împotriva COVID 19 au urmat îndeaproape obiectivele stabilite în cadrul Strategiei naționale de vaccinare sub coordonarea Comitetului Național de Coordonare a activităților de vaccinare împotriva COVID 19. Astfel, până la data de 10.04.2022 au fost vaccinate cu schemă completă de vaccinare un număr de 8.097.471 persoane, iar la un număr de 2.579.080 persoane a fost administrată și a 3-a doza (doza de rapel), în total fiind administrate un număr de 16.788.206 doze.
 
În contextul actual al situației epidemiologice determinate de virusul SARS COV 2, cu limitarea transmiterii comunitare și scăderea marcantă a numărului de cazuri de îmbolnăvire este necesară actualizarea strategiei de vaccinare astfel încât să se asigure în continuare accesul la vaccinare împotriva COVID-19, în condiţii de siguranţă, eficacitate şi echitate pentru prevenirea infecţiei cu SARS-CoV-2 în România.
 
Astfel, prin prezentul act normativ se stabilește un nou mecanism de coordonare a activităților de vaccinare la nivel național, atribuțiile Comitetului național de coordonare a activităților de vaccinare împotriva COVID 19, fiind preluate în intregralitate de către Ministerului Sănătății, în corelare cu activitățile derulate în cadrul Programului Național de vaccinare.
 
Având în vedere însă, că la nivelul centrelor de depozitare și distribuție a vaccinurilor împotriva COVID 19 organizate la nivelul spitalelor din subordinea Ministerului Apărării Naționale se află depozitate cantități semnificative de doze de vaccin care necesită depozitare la temperaturi de -20°C și respectiv de -80° C este necesară colaborarea în continuare între structurile Ministerului Sănătății și Ministerului Apărării Naționale, până la momentul epuizării stocurilor de vaccinuri.
 
Totodată, prin prezentul proiect de act normativ se stabilesc atribuțiile pentru fiecare minister sau instituție implicată în această etapă în procesul de vaccinare.
 
În termen de 15 zile de la data prezentei hotârări de guvern, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) își va înceta activitatea.
 
Instrucțiunile elaborate de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) rămân în vigoare și vor fi actualizate în funcție de contextul epidemiologic și noile dovezi științifice de către MS prin INSP. Documentele aferente desfășurării activității CNCAV se predau pe bază de Proces verbal de predare-primire in termen de 15 zile de la data prezentei hotârâri, după cum urmează :
  • Arhiva electronică și arhiva instrucțiunilor emise de CNCAV – către Ministerul Sănătății
  • Arhiva documentelor aferente corepondentei CNCAV – către Secretariatul general al Guvernului.
 
Începând cu data de 1 iulie 2022 activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează exclusiv prin cabinetele de asistenţă medicală primară organizate conform prevederilor OUG 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicată, în cadrul programului naţional de vaccinare (PNV) derulat de către Ministerul Sănătăţii.
 
De asemenea, conform prevederilor art. XIII alin. (5) din O.U.G. nr. 44/2022 privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate, precum şi pentru interpretarea, modificarea şi completarea unor acte normative, în cazul persoanelor private de libertate, activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează exclusiv prin cabinetele medicale din cadrul unităților penitenciare, cu sprijinul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, în cadrul programului naţional de vaccinare derulat de către Ministerul Sănătăţii.
 
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

De astăzi încetează starea de alertă! Câți români au ales să se vaccineze în ultimele 24 de ore

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii