Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:47 26 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

OMS Trecerea COVID-19 la o formă endemică nu înseamnă că virusul nu va mai fi periculos

ro

19 Jan, 2022 08:17 694 Marime text


Chiar dacă pandemia de COVID-19 va intra, într-o bună zi, într-un stadiu endemic nu înseamnă că virusul nu va mai fi periculos, avertizează coordonatorul pentru situaţii de urgenţă din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). 

„Oamenii pun în opoziţie pandemia şi endemia, însă malaria endemică ucide sute de mii de oameni, HIV este endemic, violenţa endemică există în oraşele noastre", a declarat medicul Michael Ryan la un seminar organizat în format virtual în cadrul Forumului Economic Mondial.
El a adăugat că „endemic, în sine, nu înseamnă ceva bun, endemic înseamnă pur şi simplu că virusul este acolo pentru totdeauna". 

Apariţia variantei Omicron, care este mult mai contagioasă decât toate celelalte variante al noului coronavirus, dar care pare să provoace simptome mai puţin grave pentru persoanele vaccinate, a lansat dezbaterile despre trecerea de la pandemie, declarată la începutul anului 2020, la o formă endemică. Aceste dezbateri lasă să se subînţeleagă că virusul ar deveni mai puţin periculos.„Nu vom scăpa de virus în acest an. Poate că nu vom eradica niciodată acest virus. Virusurile care provoacă pandemii au tendinţa de a face parte din ecosistem", a adăugat Michael Ryan.

Oficialii OMS au evocat posibilitatea ca, pe viitor, cele trei sau patru doze de vaccinuri anti-COVID să fie considerate drept numărul normal de doze pentru a evita formele cele mai severe de boală, informează AGERPRES.Cu excepţia vaccinului produs de compania farmaceutică Johnson&Johnson, toate celelalte seruri anti-COVID-19 sunt recomandate a fi administrate în două doze în schemele lor iniţiale, însă cea de-a treia doză, denumită supra-rapel sau „booster", este ferm recomandată de OMS odată cu răspândirea variantei Omicron. 

Sursa foto: unsplash.com/ Mika Baumeister
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii