Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Octavian Jurma Varianta Omicron, mai periculoasă pentru tineri și copii. Explicațiile medicului

ro

22 Jan, 2022 10:37 1109 Marime text


Medicul Octavian Jurma afirmă printr-o postare pe pagina de Facebook că varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai periculoasă pentru copii și tineri, din punct de vedere al spitalizărilor, chiar dacă „din fericire, nu este și mai letală”. 
 

„De ce trebuie să fim extrem de prudenți în a considera o versiune cu 50% mai puțîn letală o veste bună chiar dacă aflăm în același timp că este cu 500% mai infecțioasă? Pentru că o versiune cu 50% mai infecțioasă produce de 11x mai multe decese decât una cu 50% mai letală.

Așadar o versiune mult mai contagioasă, dar mai puțin letală poate înseamnă o veste bună individual, însă este o veste proastă pentru populație și pentru sistemul public de sănătate. Iar colapsul sistemului de sănătate este o veste proastă pentru oricine are individual nevoie de spital”, potrivit medicului. 


Acesta afirmă faptul că numărul mare de internări creează o presiune pe sistemul medical, inclusiv în țările „mult mai bine vaccinate ca România”, explicând că „lăsat nestingherit”, Omicron va produce de două ori mai multe cazuri ca Delta și va produce probleme atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, datorită long-COVID.
 

„Într-o țară ulta-individualistă ca România cu un guvern semi-negaționist și ultra-relaxat, o versiune mult mai infecțioasă este o veste foarte proastă pentru populație.

Datele din Europa confirmă valul Omicron poate produce mai puține decese și internări la ATI, însă internările au crescut vertiginos chiar și în țările mult mai bine vaccinate ca România și pun o presiune uriașă pe sisteme de sănătate mult mai performante.

Un alt aspect este numărul mare de infectări și internări în rândul copiilor. Școlile nu sunt simple focare, sunt noduri de rețea care conectează grupuri sociale care nu au alte conexiuni între ele.

Chiar și familii care lucrează în izolare de acasă și nu au nici contact social direct cu lumea exterioară, se pot infecta prin intermediul copiilor obligați meargă fizic în școli infestate de COVID-19.

Din punct de vedere al spitalizărilor, Omicron este pentru copii și tineri o variantă mai periculoasă decât Delta, chiar dacă din fericire nu este și mai letală.



Așadar faptul lăsam virusul circule nestingherit și producă de două ori mai multe cazuri decât Delta o ne producă mari probleme atât pe termen scurt, cât și pe termen lung datorită long-covid”, a adăugat acesta. 


Octavian Jurma menționează că mulți au început să creadă politicienii care anunță acum sfârșitul pandemiei, chiar înainte de a trece valul 5, fiind de părere că acest lucru descurajează „mai mult vaccinarea” anti-COVID.
 

„Eșecul adoptării certificatului verde și implict eșecul campaniei de vaccinare nu trebuia răsplătit cu relaxare, dar nici pedepsit cu «vaccinarea mioritică» (infectare obligatorie în masă).

Văd mulți au început creadă politicieni care anunță acum sfârșitul pandemiei chiar înainte de a trece valul 5. Toate aceste mesaje descurajează și mai mult vaccinarea de care avem nevoie îmblânzim varianta Omicron, care e doar cu 25% mai puțin severă nativ decât Delta.

nu uitam totuși aceiași politicieni ne-au mai anunțat odată s-a terminat pandemia după valul 3 - Alpha doar fie luați prin surprindere de valul 4 - Delta. Pandemia se va termina doar dacă virusul se va plictisi de noi și va pleca sau dacă ne vom plictisi noi de virus și ne vom vaccina.

Până atunci, așa cum se vede, în România fiecare val care teoretic a terminat pandemia, a fost urmat practic de un val și mai periculos”, a încheiat acesta.


Sursa foto: Facebook/ Octavian P Jurma

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii