Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:49 04 06 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grupul de Comunicare Strategică răspunde întrebărilor frecvente adresate de cetățeni, legate de Ordonanțele Militare

ro

02 Apr, 2020 18:23 608 Marime text

Primăria Municipiului Constanța mulțumește locuitorilor orașului care respectă întocmai măsurile impuse de Ordonanțele Militare date de decretarea stării de urgență în contextul epidemiei de Coronavirus și face apel în continuare către constănțeni să își limiteze cât mai mult ieșirile în spațiul public.

„Și pentru că sunt multe cazurile în care locuitorii au adresat anumite întrebări legate de nelămuriri ale unor aspecte menționate în Ordonanțele Militare, vă punem la dispoziție, în baza clarificărilor emise de Grupul de Comunicare Strategică, răspunsuri documentate la unele dintre cele mai frecvente întrebări”, transmite Primăria.

ÎNTREBARE: La ce distanţă maximă de domiciliu poate fi amplasată unitatea comercială la care putem face cumpărături?

RĂSPUNS GCS:  Prevederile Ordonanței militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 nu menționează o distanță cuantificabilă, însă recomandarea pentru cetățeni este să se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare.

ÎNTREBARE: Ce înseamnă în kilometri, de pildă, „deplasare scurtă, lângă domiciliu"? Cei care fac jogging ar trebui să alerge doar în jurul blocului sau şi pe străzile alăturate? Care e distanţa maximă permisă?

RĂSPUNS GCS: Activitățile fizice, sportive, trebuie realizate în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și NU în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc. De asemenea, reamintim că sunt interzise activitățile
fizice colective.

ÎNTREBARE: Animalele de companie trebuie plimbate doar în jurul blocului sau proprietarii lor pot merge şi în parcurile din apropiere? Cât au voie să se îndepărteze de domiciliu?

RĂSPUNS GCS: Plimbarea zilnică a animalelor de companie trebuie realizată în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și NU în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc

ÎNTREBARE: Pot să ies pentru a-mi plăti facturile la utilități sau ratele la bancă, ori semnarea unor contracte la notar?

RĂSPUNS GCS: Dacă nu puteți utiliza o platformă informatică pentru plata acestor utilități/facturi/rate puteți face aceste deplasări întocmind declarația pe proprie răspundere, cu mențiunea existenței unui motiv justificat. Vă recomandăm să aveți la dumneavoastră documentele care justifică nevoia acestor plăți (facturi, desfășurătoare, înștiințări de plată, pre-contracte, etc.)

ÎNTREBARE: Pot să mă deplasez într-o altă localitate pentru a asigura hrană și medicamente unor animale pe care le am în grijă, fără a fi ale mele?

RĂSPUNS GCS: Nu. Acest motiv nu este prevăzut ca excepție în textul Ordonanței Militare nr. 3, cu excepția prestării acestei activități în context profesional, inclusiv în ceea ce privește activitățile agricole.

ÎNTREBARE: Pot să mă deplasez pentru a-mi lua de la spital soția și copilul minor?

RĂSPUNS GCS: Da. În baza declarației pe propria răspundere în care menționați că deplasarea dumneavoastră se face dintr-un motiv justificat. O declarație similară va trebui să fie completată și de soție.

ÎNTREBARE: Pot să mă deplasez la o casă pe care o am în construcție pentru a supraveghea lucrările executate de muncitori?

RĂSPUNS GCS: Nu. Acest motiv nu este prevăzut ca excepție în textul Ordonanței Militare nr. 3.

Mai multe răspunsuri la întrebările frecvente primite de autorități găsiți aici: https://stirioficiale.ro/informatii/q-and-a-coronavirus

Ti-a placut articolul?

Comentarii