Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:34 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 331 – 27.11.2022 Astăzi sărbătoresc recele

ro

27 Nov, 2022 11:54 1125 Marime text
Avem două cuvinte prin care putem să descriem senzații fizice, dar și emoționale.
Acestea sunt ”cald” și ”rece”.
Astăzi vom sărbători recele, pentru că intrăm în acea parte din an în care temperatura exterioară este percepută într-un mod deosebit de corpurile noastre.

De cele mai multe ori, asociăm recele cu ceva neplăcut sau greu de suportat.
Măsurile pe care le luăm cu toții în casele noastre și în corpuri, pentru a echilibra senzația de rece sunt destul de intensive. Poate de aceea suntem atât de sensibil la amenințările cu cheltuieli mari de încălzire în timpul iernii.
Recele este doar un tip de senzație care ne împinge să fim activi, să ne mișcăm, să producem energie și căldură prin puterea noastră interioară.
Faptul că locuim într-o zonă de climă rece ne face mai activi și mai dinamici (uneori de-a dreptul workaholici).

Atunci când mergem în concediu în zone cu climă călduroasă, observăm efectul de lenevie, puturoșenie și încetineală pe care îl induce temperatura exterioară crescută.
De multe ori insistăm în climatul rece să ne facem în casă foarte cald, menținând geamuri închise și nelăsând aerul curat să circule în interioare. Să poți maieu sau bluză cu mânecă scurtă în casă, în timp ce afară sunt aproape zero grade înseamnă real o exagerare pentru mecanismele de termoreglare ale corpului.
Ficatul trece de la echilibrarea căldurii excesive din interior la echilibrarea frigului excesiv din exterior, obosind și mai tare (dincolo de oboseala pe care o declanșează dieta și stresul).

În climatul rece, temperature interioară a caselor este ideală 22-23 grade (dacă sunt și copii), suficient cât să avem pe noi o bluză de trening și să nu devenim prea sedentari și stagnanți în casă.
Sărbătoresc recele și pentru puterea sa de a contrabalansa efectul de încingere și încălzire indus de radiații și tehnologia electromagnetică.
După ce lucrăm ore întregi la computer sau stăm cu telefonul în mână, zonele din contact cu telefonul se încing foarte tare. Este efectul de cuptor cu microunde. Am văzut mulți oameni cu telefonul mobil în buzunarul de la spate al pantalonilor. Fesele și zona bazinului se încing, se încălzesc și acidoza din zona respectivă se accentuează mult (acolo apar cel mai frecvent chisturi, tumori și dilatații nedorite, gen hemoroizi, inflamații ale glandelor Bartholin la femeie și varicocel ori chisturi la epididim sau testicul, la bărbați).

Cum putem să folosim recele pentru a ne ajuta eficient?
La finalul unui duș normal, cu apă caldă, să punem dușul cu apă rece (de la robinet) în zona bazinului, de la ombilic în jos, frecând cu o mănușă aspra această zona, și pe fese, în jos, la fel, frecționând zona. Răcorirea zonei bazinului, una dintre cele mai ”încinse” zone din corp, datorită stagnării (stăm mult pe fund) și proximității tehnologiei, beneficiază din plin de o tehnică descrisă în cărțile maeștrilor detoxifierii (Valeriu Popa, dr. Louis Kuhne, Sebastian Kneipp și mulți alții). După aceea, dacă stați în pat să vă încălziți, veți constata cum transpirați, sau eliminați abundent scaun ori urină, și se ușurează mult congestia din zona bazinului/trunchiului.

Înainte să respingeți mental tehnica cu apa rece, probați-o și observați cum vă simțiți. Nu vă exprimați părerea cu privire la ceva, decât după ce ați testat, ați încercat și ați evaluat prin proprie experiență.
Astăzi sărbătoresc recele pentru că am descoperit că în plin anotimp rece, folosirea apei reci pentru răcorirea părților încinse ale corpului duce la tonifiere, stare de bine, somn de bună calitate și eliminări bune ale toxinelor. Așadar, recele nu are doar efecte neplăcute. Folosit cu bună știință și în mod controlat, ajută la menținerea tonusului circulației și sistemului limfatic.
Vă doresc o zi cât mai frumoasă de toamnă, în care să folosiți recele în beneficiul corpului și pentru menținerea stării de sănătate.
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii