Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:41 12 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tehnologica Radion SRL nu se „leapădă” de banul public! Primăria Medgidia, contract cu firma „regelui asfaltului” (documente)

ro

10 Oct, 2016 00:00 7981 Marime text
 

În urmă cu cinci ani, administraţia locală din  Medgidia, condusă pe atunci de Marian Iordache, plănuia să reabiliteze majoritatea străzilor din municipiu. În acest sens, la data de 28 septembrie 2011, Primăria Medgidia desfăşura prima şedinţă de deschidere a ofertelor pentru atribuirea contractului de achiziţie publică „Lucrări suplimentare pentru străzile Mihai Viteazu, Libertăţii, Dezrobirii, Dumitru Chicos şi Viorelelor, în cadrul proiectului «Reabilitare tramă stradală în municipiul Medgidia, judeţul Constanţa»”, finanţat prin programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, Axa Prioritară 2, Domeniul de intervenţie 2.1.
 
Tipul procedurii a fost negociere fără anunţ de participare, administraţia locală justificând alegerea acestuia prin faptul că lucrările de reabilitare a tramei stradale presupun o repetare a lucrărilor deja existente, acestea fiind unele suplimentare, aşa cum se menţionează în contract. Contractul a avut o valoare estimată totală de 329.577,00 de lei, fără TVA.
 
Cu doar o săptămână înainte de şedinţa de deschidere a ofertelor, adică pe 21 septembrie 2011, administraţia a trimis invitaţia de participare nr. 187995 către Tehnologica Radion SRL, împreună cu documentaţia de atribuire.
 
Comisia de evaluare, numită prin Dispoziţia nr. 2194 din data de 23 septembrie 2011, a fost compusă din: Dumitru Mirică, administrator- preşedinte, Nesrin Geafar, şef Birou Juridic şi Contencios, Valeria Nichiţus, şef Serviciu DEL, Luminiţa Ivan, director economic şi Florica Chiriţă, referent al Compartimentului Tehnic - Investiţii - membri.
 
Singurul operator economic care a depus o ofertă în termenul-limită stabilit de comisie a fost Tehnologica Radion SRL, societate care a fost reprezentată la şedinţa de deschidere a ofertelor de către Sorin Niculescu şi Dobriţa Voicu, conform documentelor. Suma propusă de Tehnologica Radion SRL a fost 329.577,00 de lei. Cu alte cuvinte, oferta depusă de societatea mai sus menţionată a avut o valoare egală cu valoarea estimată de către comisie pentru executarea lucrărilor din acest contract.
 
În altă ordine de idei, comisia de evaluare a stabilit că oferta depusă de societatea Tehnologica Radion SRL este admisibilă. Cum oferta respecta toate criteriile, comisia a încercat o negociere cu reprezentanţii societăţii  şi a obţinut o diminuare a valorii contractului de la 329.577,00 de lei la 328.078,92 de lei. În aceste condiţii, contractul în valoare de 328.078,92 de lei a fost atribuit către Tehnologica Radion SRL, conform raportului procedurii încheiat la data de 3 octombrie 2011.

Studiu de caz: Tehnologica Radion SRL. Cum se „îndoapă” o societate aflată în insolvenţă cu bani publici

Societatea Tehnologica Radion SRL a fost înfiinţată în anul 1993 şi are sediul în Sectorul 6 din Bucureşti, pe strada Dâmboviţa. Conform codificării CAEN, societatea are ca domeniu de activitate „lucrări de construcţie a drumurilor şi autostrăzilor”. Din structura acţionariatului firmei fac parte: Theodor Gheorghe Berna, născut în luna septembrie a anului 1951, în Bucureşti, cu o participaţie de 99,98%, şi Alexandru Mihai Fodor, născut în luna august a anului 1990, în Sectorul 6 din Bucureşti. Alexandru Fodor are o cotă de participare la profitul şi pierderile societăţii de 0,02%. În prezent, societatea se află în insolvenţă. Administratorii judiciari ai firmei sunt: Smda Insolvency SRL şi General Group Expert SRL. Calitatea de administrator special al societăţii este deţinută de Ştefan Mareş, născut la data de 27 septembrie 1965, în comuna Letca Nouă din judeţul Giurgiu, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, accesat la 7 octombrie 2016.
 
Conform informaţiilor de pe site-ul societăţii, Tehnologica Radion SRL are zece locaţii în care îşi desfăşoară activitatea. Sediul managementului companiei se află în Sectorul 6 din Bucureşti, în timp ce puncte de lucru există în diverse zone din ţară. Astfel, compania are o bază de producţie în comuna Cerna, din judeţul Tulcea, un punct de descărcare în Olteniţa, judeţul Călăraşi, un punct de încărcare în Turcoaia, judeţul Tulcea, o bază de producţie la Lipăneşti, judeţul Prahova, una în Craiova, una în Chitila, una în Medgidia, una în Sectorul 1 din Bucureşti, strada Drumul Taberei, şi o bază de producţie în satul Căldăraru, judeţul Ilfov.
 
Tehnologica Radion SRL a avut în anul 2015   datorii totale de 406.275.424 de lei, venituri în valoare totală de 84.524.333 de lei şi cheltuieli în valoare totală de 93.874.779 de lei. În acelaşi an, societatea a avut o pierdere netă de 9.350.446 de lei. De menţionat că, anul trecut, societatea a avut o cifră de afaceri de 62.985.592 de lei şi 532 de angajaţi, notează vrajitorul.eu.
 
De altfel, societatea s-a aflat în ultimii doi ani pe pierdere, cu un număr de angajaţi şi cu o cifră de afaceri în scădere, din 2012, când firma se afla „pe val”. Tehnologica Radion SRL, una dintre cele mai mari firme de pe piaţa construcţiilor civile şi industriale, a intrat în insolvenţă la data de 15 septembrie 2014, oficial, la propria cerere, după ce firma depusese peste alte 20 de cereri la Tribunalul Bucureşti, instanţă care a şi admis, în final, cererea de intrare în insolvenţă, scria supervizor.ro în anul 2014.

Dosar de afacerist: Theodor Berna

Intrarea în insolvenţă a avut loc la nici o lună după arestarea preventivă a lui Theodor Barna, asociatul majoritar al firmei, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care procurorii au estimat un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro. Pentru a recupera prejudiciul, statul, printre alte măsuri, a pus sechestru pe un număr de 73 de terenuri deţinute de societate, în valoare totală de 140.409.585,41 de lei.
 
Potrivit informaţiilor din presa vremii, Berna a fost arestat preventiv, după ce a făcut afaceri ilegale cu reţeaua de firme-fantomă a unui alt celebru suspect de evaziune: Marcel Păvăleanu, fost consilier guvernamental. De altfel, în dosarul acestuia au apărut indicii conform cărora Tehnologica Radion SRL spăla bani.
 
Ca să obţină arestarea afaceristului Berna, procurorii au mers pe firul afacerilor încheiate de firma acestuia până în anul 2008. Procurorii  au descoperit astfel că mai multe lucrări, în valoare de zeci de milioane de lei, au fost folosite ca paravan ca să poată scoate din circuit alte zeci de milioane de lei, profit pur, pentru care nu a mai plătit nicio taxă la stat. Lucrările erau câştigate în cadrul licitaţiilor de Tehnologica lui Berna, pentru care societatea încheia contracte (câteva dintre aceste contracte sunt amintite în rândurile următoare).
 
„Cele trei firme implicate, Tehnologica Radion, Teloxim Con şi Proiect Alfa Capital, emiteau facturi către mai multe firme-fantomă, pentru servicii care, în realitate, nu erau niciodată prestate. Banii erau viraţi din conturile firmelor fondate de Berna către aceste societăţi-paravan. Însă, pentru a evita plata taxelor către buget, sumele erau retrase din bancă în aceeaşi zi, cash, de intermediari. În acest fel, statul nu a mai încasat 23 de milioane de euro, în timp ce sumele rulate prin mecanismul pus la punct de Theodor Berna se ridică la 78,5 de milioane de euro”, scria Digi24.ro la momentul respectiv.
 
În altă ordine de idei, Theodor Berna, asociatul majoritar al Tehnologica Radion SRL, este cunoscut drept „regele asfaltului”, pentru multitudinea de contracte prinse de societatea amintită mai sus în privinţa asfaltărilor. Berna a fost şi consilierul lui Traian Băsescu, în timpul mandatului acestuia de primar al capitalei.
Numele lui Berna se regăseşte, în prezent, în structura acţionariatului mai multor firme. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, este vorba despre: Berna Residence Service SRL, Bitumen Parteners SRL, Customline Energy SRL, care apare radiată la Iaşi, dar funcţională la Bucureşti, Paza Tehno SRL, aflată în faliment, Lico Import Expert SRL şi Euroland Invest Construct SRL, care figurează cu întrerupere temporară de activitate.
 
În urmă cu doi ani, numele asfaltatorului apărea şi în societatea Teloxim Con SRL. Această firmă a prins un contract de aproape 132 de milioane de euro alături de alte companii precum Comsa, Aldesa Construcciones şi Arcadis Eurometudes pentru construirea a 21 de kilometri din autostrada Lugoj - Deva. De asemenea, compania a mai avut o serie de contracte de întreţinere a drumurilor pe timp de iarnă încheiate cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). În 2012, în perioada Guvernului Ungureanu, Teloxim Con mai semna un contract de 65 mil. euro pentru modernizări şi reabilitări de drumuri în judeţul Dâmboviţa.
 
De menţionat că, în anul 2011, fostul preşedinte Traian Băsescu declara despre Theodor Berna că îl ştie ca fiind „descurcăreţ” şi că „autorităţile ar trebui să îi dea peste mânuţe”. Declaraţia fostului preşedinte venea în contextul în care Tehnologica Radion depunea contestaţie după contestaţie pentru licitaţiile de construire a autostrăzilor Timişoara - Lugoj şi Sibiu - Orăştie.

Cinci contracte cu statul doar de la începutul anului. Peste 150 de la înfiinţarea firmei

Firma Tehnologica Radion SRL este cunoscută pentru contractele cu statul. De la înfiinţare şi până în prezent, societatea a derulat peste 155 de contracte pe bani publici. De altfel, doar în anul 2015 societatea a pus mâna pe cinci astfel de contracte scoase la licitaţie. Două dintre cele mai importante contracte câştigate în acest an le vom descrie în rândurile de mai jos.
 
În luna februarie a acestui an, Enel Distribuţie Muntenia SA atribuia un contract în valoare de 989.989 de lei fără TVA către societatea în cauză, pentru refacerea suprafeţelor din domeniul public afectate de intervenţiile accidentale şi de lucrările de investiţii în reţelele de energie electrică.
 
CNADNR SA atribuia în data de 16 octombrie 2015 contractul „Lucrări de întreţinere periodică - covoare asfaltice pe drumurile din administrarea DRDP Bucureşti - Secţia Autostrăzi”, în valoare de 12.593.280,00 de lei, fără TVA, către trei operatori economici, printre care se număra şi Tehnologica Radion SRL.
 
În urmă cu cinci ani, în august 2009, un autoturism Dodge Nitro 4X4 a luat foc chiar sub ochii turiştilor cazaţi la hotelul Rex din Mamaia. Autoturismul aparţinea firmei SC Tehnologica Radion SRL, care avea atunci sediul în Dâmboviţa. Numele firmei fusese amintit cu un an înainte de către directorul de la acea vreme al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, Jean Paul Tucan. Acesta declara că întreţinerea multianuală pentru drumurile naţionale aflate în subordinea regionalei Constanţa va fi asigurată de consorţiul Delta Euroconstruct - Tehnologica Radion, nota ziuaconstanta.ro în vara anului 2014.
 
Privind din aceeaşi perspectivă, Tehnologica Radion SRL nu se află la primul contract încheiat nici cu Primăria Medgidia. În 2009, Primăria municipiului Medgidia a achiziţionat de la Tehnologica Radion SRL 2.500 de tone de mixtură asfaltică şi 18 tone de emulsie bituminoasă, valoarea contractului fiind de 814.198 de lei - 193.216 euro. Tot în 2009, la Medgidia, aceeaşi firmă a încheiat un contract pentru construcţia infrastructurii rutiere în scopul dezvoltării afacerilor transfrontaliere Medgidia - Silistra, în valoare de 857.305,82 de lei.
 
De asemenea, în prezent, compania are în lucru proiectul privind construcţia Magistralei M5 a Metrorex, care va face legătura între cartierele Drumul Taberei şi Pantelimon. Compania s-a mai ocupat şi de reabilitarea Pasajului Lujerului, a Şoselei Pantelimon - Iancului, a Pieţei Sfânta Vineri, a Pieţei Sfântul Gheorghe, a Căii Moşilor şi a Pasajului Obor, toate din capitală.
 
În secţiunea „Documente”, puteţi consulta anunţul de atribuire, procesul-verbal şi raportul procedurii aferente licitaţiei privind desfăşurarea lucrărilor suplimentare pentru străzile Mihai Viteazu, Libertăţii, Dezrobirii, Dumitru Chicos şi Viorelelor în cadrul proiectului Primăriei Medgidia „Reabilitare tramă stradală în municipiul Medgidia, judeţul Constanţa”.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii