Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:59 01 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preoti cu belele

ro

19 Jan, 2009 00:08 7466 Marime text

colaj_cap_2.jpgPotrivit statisticii Arhiepiscopiei Tomisului, 11 preoţi au fost caterisiţi pentru fapte deloc ortodoxe

Să fii slujitor al Domnului a devenit o „meserie" destul de greu de îndeplinit. Poftele lumeşti sunt la tot pasul şi se pare că feţele bisericeşti nu mai fac faţă tentaţiilor.

Nu trece an fără ca vreun preot paroh, aflat sub oblăduirea Arhiepiscopiei Tomisului, să nu dea de belele şi să facă de râs lumea celor sfinte. Au fost cazuri în care slujitorii Domnului s-au dat în spectacol luându-se la bătaie în birourile lăcaşului sfânt. Alţii au refuzat să le înmormânteze morţii enoriaşilor pe motiv că nu au achitat contribuţia anuală. Site-urile porno s-au dovedit a fi o mare pasiune pentru unul dintre apropiaţii Arhiepiscopiei Tomisului - cazul tânărului inspector cultural, care a fost, în cele din urmă, demis. De asemenea, un filmuleţ în care un preot întreţine relaţii sexuale cu o tânără, aflat, din spusele lui, sub influenţa narcoticelor puse în băutură de o mână necurată, a rulat pe Internet. Din lista preoţilor cu belele nu lipsesc nici feţele bisericeşti acuzate de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Datele statistice ale Arhiepiscopiei Tomisului arată că, în perioada 2003 -2008, Consistoriul Eparhial a sancţionat 16 cazuri de abatere disciplinară de la normele şi regulamentele BOR. Astfel, pentru că s-a îndepărtat de la lumea bisericească şi a încălcat dogmele religioase, un preot s-a ales cu dojană arhierească, iar un altul a fost mutat la altă eparhie. De asemenea, un preot a fost oprit de la săvârşirea celor sfinte, ceea ce înseamnă că părintelui respectiv i s-a interzis să mai ţină Slujbele Sfintelor Taine, adică nu a mai putut oficia Sfânta Liturghie, cununii sau botezuri. Însă i-a rămas dreptul de a face slujbe la „casa omului", adică sfeştanii sau pomenirea morţilor, şi i s-a permis să rămână în administraţia bisericească.

11 răspopiţi

Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, un alt slujitor al Domnului a fost „coborât din treapta preoţiei", pedeapsă mai gravă decât cea a opririi de la săvârşirea celor sfinte. Celui care a fost sancţionat în acest mod i-a rămas dreptul de a lucra ca inspector sau consilier bisericesc, dar a fost obligat să renunţe la hainele preoţeşti şi i s-a interzis să ţină slujbe. Însă, dacă din 2003 şi până în prezent, doar câte un preot a fost mustrat de către arhiereu sau a fost transferat la altă eparhie, pedepsele maxime pe care le-ar putea da Consistoriul Eparhial nu sunt deloc puţine. Potrivit statisticii Arhiepiscopiei Tomisului, 11 preoţi au fost caterisiţi pentru fapte deloc ortodoxe. Ispitele sunt peste tot, iar slujitorii Domnului nu mai sunt cei de odinioară. Motivele pentru care cei 11 au fost răspopiţi nu au fost date publicităţii de către reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, cu precizarea că „şedinţele de judecată ale Consistoriului nu sunt publice, conform art. 156, alin. 6 din statutul BOR", iar „dosarele clericilor întocmite în decursul procesului nu pot fi făcute publice, conform art. 114 din Regulamentul de procedură".

preot_batut_Zisu_Iulian_05.jpgCazuri celebre

Astfel, vom prezenta câteva dintre cazurile celebre, în care preoţii au renunţat la canoanele bisericeşti şi au făcut de râs Arhiepiscopia Tomisului, cu precizarea că nu în cazul tuturor s-a decis caterisirea. Spre uimirea enoriaşilor, în 2005, preoţii Neculai Poalelungi şi Iulian Zisu au uitat de cele sfinte şi s-au luat la bătaie. Motivul conflictului a pornit de la o neînţelegere legată de acte. Şi dacă s-au luat la bătaie în birourile bisericii, au dorit să menţină tradiţia şi s-au împăcat în faţa Arhiepiscopiei Tomisului. Potrivit preotului Eugen Tănăsescu, niciunul dintre ei „nu a fost deferit consistoriului", şi slujesc la Biserica Sfântul Nicolae (Catedrala Navigatorilor) din cartierul Km 4-5. În 2000, mai mulţi enoriaşi au reclamat faptul că preotul Nicu Mihăilă, paroh, la acel moment, la Poarta Albă, refuză să le îngroape morţii pe motiv că nu au plătit contribuţia anuală. La vremea respectivă, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au declarat că, „în urma cercetărilor regulamentare, cele reclamate cu privire la preotul Mihăilă nu se confirmă". Un caz mai recent este cel al lui Valentin Petrea, de 28 de ani, fost preot paroh la Cotu Văii. Acesta a fost trimis în judecată sub multiple acuzaţii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Petrea ar fi indus în eroare, în afară de propria familie, alte 15 persoane, pe care le-a determinat să semneze, în calitate de giranţi, mai multe contracte de împrumuturi bancare, susţinând că banii astfel obţinuţi au fost folosiţi pentru renovarea şi modernizarea bisericii şi a casei parohiale. Conform anchetatorilor, în perioada iunie 2004 - octombrie 2005, preotul şi contabila sa au intrat în posesia sumelor de 509.625,71 lei, respectiv 37.322 euro. La începutul lui 2006, slujitorul Domnului a fugit din ţară cu tot cu bani şi mai multe obiecte de cult din biserică şi se pare că s-ar relaxa în Italia.

cladire_arhiepiscopie_03.jpgSingurul popă răspopit de bună-voie


Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, din 2000 şi până în prezent s-a înregistrat un singur caz de renunţare la preoţie din proprie iniţiativă. Este vorba despre Gheorghe Stoica, actual consilier social-democrat. „Sunt primul din ţară care a cerut retragerea din activitatea preoţească, atât timp cât fac politică. Am primit decizie de protopop onorific, care a fost semnată de Înalt Preasfinţitul Teodosie, înainte de a mă retrage. De asemenea, sunt cel de-al treilea preot din Dobrogea cu crucea de iconom stavrofor", a declarat acesta. Fostul paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului a mai spus că se poate reîntoarce la preoţie oricând. Deocamdată, politica pare să fie un domeniu mai pe placul lui Stoica. În perioada, 1999 - 2000, răspopitul a fost propus de PD pentru funcţia de primar al Constanţei, dar s-a retras din cursă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii