Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fiind incomod, seful Serviciului de Medicina Legala a fost inlaturat

ro

29 Sep, 2007 00:00 6646 Marime text
1191008430.jpg

Scandalul aparut in urma cu o luna la SML a scos la lumina probe grave privind comportamentul unor angajati

Ne-am fi asteptat ca forurile superioare sa se sesizeze in privinta faptelor comise de asistentul Emil Alexiu si dr. Viorel Covaciu, insa, se pare ca acestea nu sunt interesate de aspectul legalitatii. Important e sa pice capetele celor care au devenit incomozi. Ca urmare, Comisia Nationala de Medicina Legala a decis, dupa un control de doua zile la Constanta ca, seful SML, dr. Mihai Onciu sa fie suspendat din functie. "Azi a fost semnat ordinul de suspendare si de scoatere la concurs a postului ocupat pana acum de dr. Onciu. Masura a fost luata dupa ce comisia de la Bucuresti a recomandat acest lucru Autoritatii de Sanatate Publica Constanta", a afirmat directorul Spitalului Clinic Judetean, dr. Tiberiu Tofolean. In acest moment inlaturarea fostului sef al SML de la conducere pare un pic fortata, avand in vedere motivele invocate de managerul SCJU. In opinia lui Tofolean, modul in care dr. Onciu a fost instalat in fotoliul de sef al serviciului nu era cel legal. " El a fost numit la recomandarea Facultatii de Medicina, la ora aceea fiind singurul medic care era si cadru universitar, conditie care este prevazuta de legea 95 care reglementeaza functionarea sectiilor clinice din cadrul SCJU", a declarat Tofolean. Acesta a precizat ca, anul trecut, cand dr. Onciu a fost numit, era sef de lucrari in cadrul Universitatii Ovidius, iar din punct de vedere didactic acesta indeplinea criteriile cerute de legea 95. Intre timp insa, se pare ca aceste cerinte obligatorii nu mai sunt valabile. Managerul SCJU a declarat ca, ulterior s-a constatat ca serviciul de medicina legala nu este considerat o sectie clinica si ca urmare nu intra sub incidenta legii numarul 95. Asa ca, singurul motiv pentru care dr. Onciu trebuie sa isi faca bagajele este faptul ca acesta nu a participat la vreun concurs pe post. Interesant este insa ca, la mai mult de un an distanta de la primirea deciziei de numire, autoritatile sanitare care au semnat aceste acte revin asupra legalitatii lor. Intrebarea care se pune este daca atunci cand s-a decis numirea dr. Onciu la conducerea SML forurile superioare nu cunosteau legislatia in vigoare sau poate ca aceasta explicatie este doar un pretext pentru inlaturarea lui. Potrivit lui Tofolean, de la 1 octombrie, dr. Onciu va fi inlocuit de dr. Gabriela Gasca, care va detine titlul de sef interimar al serviciului pana la organizarea unui concurs care, in opinia directorului SCJU, se anunta foarte dur. Aceasta a mai afirmat ca in urma vizitei echipei de control la SML conflictul dintre dr. Botez si dr Onciu a fost aplanat.

Nu se doreste infiintarea IML Constanta

Mihai Onciu a fost numit sef al Serviciului de Medicina Legala in luna iulie 2006. La vremea respectiva, membrii Comitetului Director al Spitalului Judetean au aprobat numirea sa, pentru aducerea la indeplinire a hotararii fiind mandatat managerul institutiei, doctorul Ioan Tiberiu Tofolean, care semnat actul in urma caruia Stefan Botez, vechiul sef, urma sa fie inlocuit din functie. Mihai Onciu a fost numit, la vremea respectriva, sef al SML, in conformitate cu noua lege a sanatatii, Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, conform careia conducerea unei sectii clinice universitare revine cadrului cu gradul didactic cel mai inalt, in speta dr Onciu. SML, care functioneaza in subordinea SCJU, a fost considerat ca avand tocmai un astfel de statut, aici desfasurandu-se activitati de asistenta medicala, invatamant medical, cercetare stiintifica-medicala si educatie medicala continua. Deci, din punct de vedere al legii, doctorul Onciu indeplinea toate conditiile pentru a ocupa aceasta functie, fiind medic primar de Medicina Legala, expert medico-legal gradul I, masterand in management sanitar, sef de lucrari la Catedra de Medicina Legala a Universitatii Ovidius, doctor in Medicina si licentiat in Drept. Asta in vreme ce Stefan Botez, fostul director, era doar medic primar, expert medico-legal gradul II (inferior), doctorand si la o varsta la care altii sunt demult pensionari. Desi noul sef fusese de mai bine de trei luni numit in functie, dr Botez a refuzat efectiv sa paraseasca scaunul de sef al SML. In fine, dupa mult tambalau, Stefan Botez a fost nevoit sa renunte, dar a declansat, asa cum am relatat la vremea respectiva, un adevarat razboi de gherila impotriva doctorului Mihai Onciu. Cotidianul nostru a relatat in repetate randuri despre ilegalitatile comise de fostul sef al SML, si acolitii acestuia, asistentul Emil Alexiu si doctorul Viorel Covaciu. Se pare ca manevrele doctorului Botez au reusit in cele din urma. Fostul sef al SML si-a gasit aliati la Institutul de Medicina Legala Mina Minovici din Bucuresti si SML Iasi, ale caror conducere a fost extrem de deranjate de proiectul lui Mihai Onciu de a infiinta, la Constanta, un institut de medicina legala, caruia sa ii fie arondate cinci judete.

Teama de a pierde contractul cu trupele de la baza americana

Desi pentru cetateni si pentru munca specialistilor SML Constanta, proiectul ar fi binevenit, deoarece infiintarea unui IML aici ar duce la realizarea cu mai multa eficienta a expertizelor medico-legale a caror sosire este asteptata cu lunile de la IML Bucuresti. Proiectul lui Mihai Onciu s-a dovedit, se pare, prea indraznet. Daca IML Bucuresti si SML Iasi ar scapa de sub tutela fie si unul din judetele arondate, ar pierde si o gramada de bani. Si mai exista un aspect. Militarii americani din baza de la Mihail Kogalniceanu au incheiat, cu IML Mina Minovici, un acord conform caruia, in situatia in care unul din soldatii americani va fi implicat intr-un incident, expertiza se va efectua numai la IML, in prezenta unui oficial al SUA. Daca un IML ar exista la Constanta, Bucuresti-ul ar pierde, probabil, contractul si, odata cu el, sume imense de bani, avand in vedere ca orice expertiza este platita de cel care o solicita, iar costul ei este de ordinul zecilor de milioane de lei vechi, bani care se duc in bugetul institutiei. Sintetizand, dr Mihai Onciu a fost suspendat din functie pentru ca s-a considerat, brusc si fara nici o explicatie, dupa mai bine de un an de zile, ca nu este serviciu clinic, deci numirea a fost ilegala. Aceasta dupa ce, la vremea respectiva, acelasi serviciu fusese considerat ca avand acest caracter, iar Mihai Onciu fusese numit prin decret semnat de ministrul Sanatatii, in functie si astazi. Contactat telefonist, Mihai Onciu a declarat ca se va inscrie la concursul pentru ocuparea functiei de sef SML, care se va desfasura peste aproximativ o luna.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor} {autor} Gratiela TULCEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii