Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:30 17 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vrei bani de la stat… prestezi Beneficiarii venitului minim garantat, scoşi la muncă după program (document)

ro

29 Aug, 2016 00:00 7385 Marime text
 

Legea nr. 416/2001 prevede, printre altele, ca, în schimbul sumelor de bani primite de la stat, beneficiarii acestui normativ să presteze servicii în folosul comunităţii. Pentru a se asigura că banii vor fi meritaţi, primarul Decebal Făgădău a întocmit un plan de acţiuni sau lucrări de interes local pentru cei ce primesc acest venit minim garantat, iar consilierii municipali urmează să-l aprobe în şedinţa CLM Constanţa de miercuri.
 
Din păcate, în mai toate unităţile administrativ-teritoriale, sumele prevăzute de Legea 416/2001 se dau fără ca ai noştri concetăţeni să-şi manifeste „recunoştinţa“ făcând câte ceva pentru comunitate. Mai mult, cu precădere în mediul rural, numărul beneficiarilor este menţinut sau majorat, ei fiind o masă electorală sigură pentru edilii ce vor să-şi menţină mandatul cât mai mult.
 
Ce-i drept, ani buni, nici la Constanţa nu prea vedeam „abonaţii“ la acest normativ scoşi la diverse activităţi în folosul comunităţii. Se pare că actualul edil-şef vrea să se asigure că, măcar în caz de forţă majoră, beneficiarii Legii nr. 416/2001 vor putea fi mobilizaţi pentru a interveni. Aşa se explică apariţia „Planului de acţiuni sau lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă pentru beneficiarii Legii 416/2001“.

Intervenţii lunare sau… când e cazul

Conform documentului ce urmează să obţină aprobarea CLM Constanţa, ori de câte ori va fi nevoie, în lunile noiembrie, decembrie, ianuarie şi februarie, aceştia vor participa la curăţarea manuală şi transportul zăpezii de pe aleile de acces, o dată pe lună (în lunile decembrie, ianuarie şi februarie), vor participa la tăierea vegetaţiei arbustive cu toporul, iar în perioada octombrie-aprilie, lunar, vor curăţa terenuri din domeniul public şi privat al municipalităţii de frunze şi crengi. De asemenea, de opt-zece ori pe lună vor fi chemaţi să degajeze pietre, crengi, alte deşeuri grosiere şi să salubrizeze terenuri de pe domeniul public şi privat al Primăriei Constanţa.
 
Tot pe beneficiarii Legii 416/2001 îi vom putea vedea la diverse săpături, participând la acţiunile „Flori de primăvară“ sau „Curăţăm Constanţa noastră“, la îndepărtarea nisipului adus de vânt în staţiunea Mamaia, la transportarea cu roaba a pământului necesar pentru amenajarea de noi locuinţe în cartierele Baba Novac, Henri Coandă sau Poarta 6, unde se ridică blocuri tip ANL, la manipularea lemnelor care se distribuie unităţilor de învăţământ preuniversitar, dispensarelor şi persoanelor care beneficiază de ajutor de încălzire cu lemne, iar „când este cazul“, vor fi cooptaţi la acţiuni ce vizează „aşternere agrotextil/folie de plastic pe spaţiul verde pentru protecţia solului împotriva buruienilor sau a nisipului adus de vânt în timpul iernii“.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza planul complet cu zonele în care vor acţiona beneficiarii prevederilor Legii nr. 416/2001 şi când vor interveni aceştia.

Ti-a placut articolul?

Comentarii