Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:57 05 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde se celebrează Ziua Europei la Constanţa

ro

08 May, 2017 00:00 2113 Marime text
În data de 9.05.2017, de la ora 11.00, în Piaţa Ovidiu, Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia pentru Tineret şi Sport, organizează o serie de manifestări dedicate Zilei Europei.

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de Externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985. Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre.
 
Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria, la 1 ianuarie 2007 - Bulgaria şi România, şi, ulterior, Croaţia. Uniunea Europeană are în prezent 28 de state membre.
 
Printre evenimentele de diplomaţie publică şi culturală care au loc cu acest prilej se numără manifestările comune organizate sub egida preşedinţiei Uniunii Europene: mese rotunde, expoziţii de carte şi fotografie, proiecţii de filme artistice şi documentare, distribuirea de materiale promoţionale despre ţările europene. Acţiunile de celebrare a Zilei Europei continuă pe tot parcursul lunii mai.
 
Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european, ci şi o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care fac parte toţi cetăţenii UE. Poate fi definită, astfel, ca ziua cetăţenilor unei „Europe Unite“, care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate.

Ti-a placut articolul?

Comentarii