Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:13 09 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinteza rezultatelor acțiunii de audit derulat de Camera de Conturi asupra execuției bugetare a primăriei Ovidiu

ro

15 Mar, 2021 00:00 1406 Marime text
  • Inspectorii Camerei de Conturi Constanța au derulat un audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară ale unității administrativ teritoriale a orașului Ovidiu
  • Inspectorii Camerei au mai constatat înregistrarea eronată, în evidența extrabilanțieră, a blocurilor de locuințe pentru tineri în valoare de 6.661.692 lei
  • Alte neconformități au vizat neorganizarea sistemului de control intern managerial și nici a compartimentului de audit public intern precum și neactualizarea inventarului bunurilor din domeniu public al UAT Ovidiu, inclusiv reparațiile făcute la clădirea primăriei, în valoare de 395.770 lei
  
Inspectorii Camerei de Conturi Constanța au derulat un audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară ale unității administrativ teritoriale a orașului Ovidiu în perioada 02.03.2020 – 24.04.2020.
 
În cele ce urmează vă prezentăm o sinteză a rezultatelor acțiunii de audit.
 
În ceea ce privește, elaborarea și fundamentarea proiectului de buget pe anul 2019, precum și autorizarea. legalitatea și necesitatea modificărilor aduse bugetului aprobat, inspectorii Camerei de Conturi au identificat nerespectarea de către ordonatorul de credite al bugetului local al UAT Ovidiu a obligației de a fundamenta veniturile proprii pentru anul curent (2019) cel mult la nivelul realizărilor din anul precedent, având în vedere că gradul de realizare a veniturilor proprii în ultimii doi ani a fost sub 97%.
Cu privire la exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare s-a evidențiat organizarea neconformă a evidenței tehnico-operative a activelor fixe, prin neînregistrarea amortizării corespunzătoare duratei normale de funcționare și prin netransferarea la obiecte de inventar a unor active fixe complet amortizate cu valoare de inventar sub 2.500 lei, în valoare totală de 60.263 lei.
Totodată, inspectorii Camerei au mai constatat înregistrarea eronată, în evidența extrabilanțieră, a blocurilor de locuințe pentru tineri în valoare de 6.661.692 lei, neînregistrarea cheltuielilor cu amortizarea și neinventarierea acestora precum și neorganizarea sistemului de control intern managerial și nici a compartimentului de audit public intern.
 
În ceea ce privește, modul de stabilire. evidențiere și urmărire a încasării veniturilor bugetare. în cuantumul și la termenele stabilite de lege a reieșit nerealizarea unor venituri de 177.681 lei urmare regularizării necorespunzătoare a taxei pentru autorizațiile de construire eliberate persoanelor fizice.
 

 
Alte abateri relevate de auditul Camerei de Conturi

 
În lipsa declarării din partea contribuabililor, entitatea nu a stabilit, urmărit și încasat, pe baza datelor și informațiilor disponibile, impozite pe clădiri și pe teren în sumă estimată de 72.213 lei.
S-a evidențiat, nerealizarea unor venituri de 4.300 lei reprezentând taxa de autorizare pentru desfășurarea de activități economice de alimentație publică.
S-a constatat că în cadrul Compartimentului impozite și taxe, nu au fost luate măsuri pentru inventarierea masei impozabile în vederea identificării corespunzătoare a tuturor impozitelor și taxelor datorate de contribuabilii care dețin bunuri impozabile pe raza UATO Ovidiu, vezi secțiunea “documente”.
Valoarea estimativă a abaterii este în sumă de 670.698 lei reprezentând debite care au fost înregistrate în contabilitate și raportate în situațiile financiare fără o evaluare a materiei impozabile, scăzute din evidența operativă și contabilă la 30.09.2019.
Din punct de vedere al calității gestiunii economico-financiare, auditul Camerei de Conturi a relevat neactualizarea inventarului bunurilor din domeniu public al UAT Ovidiu, inclusiv reparațiile făcute la clădirea primăriei, în valoare de 395.770 lei dar și decontarea nelegală a unor servicii de întreținere - cazare în cadrul contractului de ecarisaj, în sumă de 329 lei.
 
 

Măsurile luate operativ de conducerea entității auditate pentru înlăturarea deficiențelor constatate

 
Entitatea a virat la bugetul de stat suma de 40.000 lei reprezentând recuperare investiție pentru locuințele construite din fonduri ale Agenției Naționale pentru Locuințe, aferentă anului 2018.
 

Concluzii audit


Opinia exprimată a fost o opinie contrară deoarece din cauza efectelor denaturărilor semnalate și prezentate la situațiile financiare în ansamblul lor. nu prezintă fidel performanța financiară a UATO Ovidiu la 31 decembrie 2019, și a celorlalte informații referitoare la activitatea desfășurată în perioada auditată.
 

Măsurile dispuse și recomandările formulate de camera de conturi

 
Pentru abaterile identificate s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind încasarea veniturilor, efectuarea cheltuielilor și organizarea evidenței contabile.
Pentru abaterile care nu au fost remediate în timpul verificării, directorul adjunct al Camerei de Conturi Constanța a emis decizie prin care s-a dispus luarea măsurilor legale de către conducătorul entității pentru remedierea deficiențelor constatate, urmărirea și încasarea veniturilor și stabilirea mărimii și întinderii prejudiciilor și recuperarea
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii