Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:35 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se aprobă suma forfetară pe zi Consilierii județeni, votează la sfârșitul lunii un proiect important care vizează transportul elevilor din județul Constanța (DOCUMENT)

ro

25 Jan, 2024 17:00 813 Marime text
  • Proiectul de hotărâre nr.8/19.01.2024 vizează aprobarea valorii unitare lei/kilometru aferentă sumei forfetare lunare și pentru aprobarea sumei forfetare pe zi, acordată elevilor din județul Constanța care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public
  • Având în vedere faptul că Lotul 3 corespunzător Grupei 03 din programul județean de transport nu a fost atribuit în cadrul procedurii de licitație, în cursul anului 2023 a fost actualizată documentația de atribuire și reluată procedura de licitație deschisă pentru atribuirea contractului de delegare pentru acest lot, procedură care nu s-a concretizat prin desemnarea unui caștigător, până în prezent
  • Reamintim că zilele trecute, Asociația Elevilor din Constanța a solicitat rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu unul dintre operatorii de transport, motivând că elevii sunt nevoiți să plătească biletele până când operatorii de transport eliberează abonamentele
     

 
Consilierii județeni sunt chemați să voteze în ședința de la sfârșitul lunii ianuarie a.c., proiectul de hotărâre nr.8/19.01.2024 privind aprobarea valorii unitare lei/kilometru aferentă sumei forfetare lunare și pentru aprobarea sumei forfetare pe zi, acordată elevilor din județul Constanța care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public.

Proiectul este inițiat de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu.
 
Potrivit proiectului care poate fi consultat integral în secțiunea „documente”, se propune aprobarea valorii unitare lei/kilometru aferentă sumei forfetare lunare și aprobarea sumei forfetare pe zi, acordată elevilor din județul Constanța care sunt scolarizați în altă localitate decât cea de domiciliu și nu beneficiaza de existența serviciilor de transport public, după cum urmează: aprobarea valorii unitare de 0,26 lei/kilometru, inclusiv TVA, aferentă sumei forfetare lunare, stabilită pe baza tarifelor medii lei/km/loc aprobate de către Consiliul Județean Constanța pentru grupelor de trasee 01,02,04,05,06,07 și 0,8 ce fac obiectul contractelor de delegare a gestiunii serviciului public de transport rutier de persoane, atribuite prin procedurile prevăzute în legislația achizitiilor publice.

Aprobarea sumei forfetare pe zi de care beneficiază, în anul școlar 2023-2024, fiecare elev din județul Constanța care este școlarizat în altă localitate decât cea de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public, corespunzătoare flecărei tranșe de 1 kilometru pe distanța de la 1 la 50 de kilometri dintre domiciliul/reședința elevului și unitatea de învățământ.
 

Având în vedere faptul că Lotul 3 corespunzător Grupei 03 din programul județean de transport nu a fost atribuit în cadrul procedurii de licitație, în cursul anului 2023 a fost actualizată documentația de atribuire și reluată procedura de licitație deschisă pentru atribuirea contractului de delegare pentru acest lot, procedură care nu s-a concretizat prin desemnarea unui caștigător, până în prezent.

În acest context, obligațiile legale ale Consiliului Județean Constanța în ce privește transportul gratuit al elevilor din județ au fost îndeplinite pentru un număr de 51 de trasee, respectiv pentru traseele atribuite și efectuate în baza contractelor de delegare a gestiunii, situație în care pot fi decontate serviciile prestate de operatorii de transport de către inspectoratete școlare prin bugetul Ministerului Educației.

Ulterior încheierii contractelor au intrat în vigoare norme referitoare la transportul public rutier pentru elevi, respectiv Legea învățământului Preuniversitar nr.I 98/04.07.2023, Hotărârea Hotărârea Guvernului nr. 810/08.09.2023 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi și Hotărârea Guvemului nr. 1337/29.12.2023 pentru modificarea și completarea Hotărârii nr. 810/08.09.2023.


În continuare vă prezentăm tabelul centralizator cu suma forfetară pe zi aferentă distanțelor dus întors între domiciliul /reședința elevului și unitatea de învățământ din județul Constanța:



 
 
Reamintim că zilele trecute, Asociația Elevilor din Constanța a solicitat rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”, motivând că elevii sunt nevoiți să plătească biletele până când operatorii de transport eliberează abonamentele.

„Încă de la începutul anului școlar, părinții și elevii din localitatea Valu lui Traian sesizează zilnic că nu reușesc să călătorească cu acest operator iar situația este asemanatoare și în alte localitati din județul Constanța. Acesta este motivul pentru care solicităm rezilierea contractului Consiliului Județean cu operatorul de transport “Metropolitan”, deoarece aceștia blochează gratuitatea elevilor la transport, încălcând dreptul lor la transport gratuit, respectiv la educație", a transmis Asociația Elevilor.

Legat de nemulțumirea elevilor, biroul de presă al Consiliului Județean Constanța ne-a transmis următoarele: „Operatorul de transport Metropolitan SRL a comunicat Consiliului Județean Constanța, în vederea informării, procesele verbale încheiate cu unitățile de învățământ prin care, la data de 08.01.2024, a livrat abonamentele pentru elevii navetiști. În ziua distribuirii, operatorul de transport confirmă că șoferii au primit instrucțiuni să nu solicite elevilor plata transportului. În ceea ce privește transportul elevilor pe ruta Constanța-Valu lui Traian, ne confruntăm cu o situație regretabilă deoarece grupa 3 de trasee nu a fost încă atribuită, generând astfel un număr triplu de curse și autobuze.

Suntem într-o situație neplăcută până la atribuirea grupei 3 (formată din 6 trasee), deoarece elevii navetiști sunt obligați să utilizeze serviciile doar ale Metropolitan SRL, singurul operator cu care Consiliul Județean Constanța are încheiat contract de delegare a gestiunii serviciului de transport pe acest segment de drum, până în prezent. Grupa 3 de trasee a fost scoasă la licitație de două ori, însă ofertele depuse au fost neconforme. Se analizează posibilitatea atribuirii directe a grupei, până la finalizarea licitației sectoriale pentru delegarea gestiunii serviciului, pe o perioadă de 7 ani“.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

CNSC a respins contestația Marcon Star SRL în cadrul licitației pentru lotul 3 de transport județean estimat la peste 18 milioane de euro! (DOCUMENT)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii