Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:19 23 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sală de sport, două case mortuare, staţie de epurare şi canalizare, garaj Zeci de proiecte realizate de Primăria Grădina anul trecut (galerie foto)

ro

08 Jan, 2019 00:00 1834 Marime text
Anul 2018 a fost productiv pentru administraţia publică locală din comuna Grădina, care a dus la capăt la multe proiecte, menite să îmbunătăţească calitatea vieţii locuitorilor din comuna Grădina şi satul Cheia.
 
Proiectele care au fost realizate anul trecut sunt: inaugurarea caselor mortuare din Grădina şi satul Cheia; inaugurarea sălii de sport în comuna Grădina, amenajarea Şcolii Gimnaziale nr. 1 Grădina şi a Centrului Civic Grădina; realizarea staţiei de epurare şi canalizare, achiziţia unei cisterne-vidanjă, construirea uni garaj pentru vehiculele din dotarea Primăriei Grădina. La acestea se adaugă şi realizarea cadastrului gratuit pentru terenurile agricole, vacanţe organizate pentru copiii din cele două localităţi, daruri de Crăciun şi altele.

Casă mortuară în satul Cheia

Noua casă mortuară din satul Cheia a costat în jur de 100.000 de lei, investiţie suportată din bugetul comunei Grădina. Crearea unor condiţii civilizate pentru localnici este o preocupare permanentă a reprezentanţilor administraţiei publice locale din Grădina. Curtea casei mortuare este amenajată cu alei cu pavele, care duc spre şi pe lângă casa mortuară. Mai mult, casa mortuară este dotată cu tot ce este necesar: mobilier de bucătărie, oale, cratiţe, farfurii, tacâmuri. 

Sala de sport, inaugurată cu multă bucurie

Sala de sport din Grădina a fost inaugurată, în luna noiembrie a anului trecut, cu multă bucurie şi entuziasm. Este una dintre investiţiile mult-aşteptate de elevii şcolii Gimnaziale nr. 1 din localitatea Grădina. Proiectul a fost demarat în anul 2016, iar în primăvara anului 2017, cu fonduri alocate Primăriei Grădina de Consiliul Judeţean Constanţa, lucrările au putut fi finalizate. Panglica noii săli de sport a fost tăiată de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, şi primarul localităţii Grădina, Gabriela Iacobici, alături de consilierii locali, profesorii şi elevii din comuna Grădina.
 
Conform proiectului, sala are 24 de metri lungime şi aproximativ zece metri lăţime. „Era extrem de importantă, atât pentru efectuarea orelor de sport, cât şi pentru repetiţii, spectacole, serbări, festivitatea de deschidere a anului şcolar şi alte activităţi care se pot derula aici. În acest fel, nu vom mai fi nevoiţi să mutăm copiii în Căminul Cultural, va fi mult mai uşor“, a spus primarul comunei Grădina, Gabriela Iacobici.

Achiziţie nouă la Primăria Grădina

Anul trecut, Primăria şi Consiliul Local Grădina au achiziţionat o cisternă vidanjă cu kit de stingere a incendiilor. Pentru noua achiziţie, autoritatea publică locală a scos din conturi 12.000 de euro. „Vidanja cu kit de stingere a incendiilor are o capacitate de patru tone. Am decis să facem această achiziţie ca să putem interveni mai repede, în caz de un incendiu. Din fericire, nu am avut în această vară astfel de incidente neplăcute, însă trebuie să fim pregătiţi“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, primarul comunei Grădina, Gabriela Iacobici. În acest context, şefa administraţiei locale a precizat că cisterna vidanjă cu kit de stingere a incendiilor va fi operată de un muncitor al Primăriei Grădina.

Trama stradală, în atenţia administraţiei publice

Tot anul trecut, Primăria Grădina a anunţat organizarea unei proceduri publice pentru atribuirea contractului „Servicii de proiectare tehnică, verificarea tehnică a proiectului şi asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul «Execuţie tramă stradală, evacuare ape pluviale şi accesuri curţi în comuna Grădina»“, în valoare estimată de 121.242 de lei.

Reţea de canalizare modernă

Primăria Grădina a semnat, anul trecut, cu PG Delta Electron SRL, firmă care şi-a adjudecat contractul „Prima înfiinţare reţea canalizare şi execuţie staţie de epurare în localitatea Grădina“. Obiectul contractului constă în încheierea unui contract de achiziţie publică pentru executarea unor lucrări de primă înfiinţare a reţelei de canalizare în localitatea Grădina, conform proiectului tehnic aprobat.
Valoarea contractului atribuit este de 4.579.517,97 de lei. Proiectul este implementat prin PNDL 1.
 
De asemenea, în paralel au continuat lucrările de extindere şi modernizare a reţelei de alimentare cu apă potabilă. „La reţeaua de alimentare cu apă sunt racordate peste 200 de gospodării. Pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă în Grădina am primit bani de la Ministerul Dezvoltării, prin PNDL 1. Aproape 3.000 de metri liniari de conducte s-au introdus, se va fora un puţ şi urmează montarea bazinului de înmagazinare a apei“, a explicat primarul Gabriela Iacobici.

Cadastru gratuit

Programul naţional de cadastru şi carte funciară a lucrărilor de înregistrare sistematică iniţiate de UAT pentru sectoare cadastrale, etapa a III-a, a fost realizat de Primăria Grădina. Astfel, titularii dreptului de proprietate sau moştenitorii acestora ce deţin suprafeţe de teren agricol situate în extravilanul comunei Grădina care nu au cadastru efectuat au putut depune la Primăria Comunei Grădina, Compartimentul Registrul agricol, documente din care să reiasă că sunt proprietari.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii