Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:27 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Război pe locuinţele ANL, la Mihail Kogălniceanu Primarul Ancuţa Belu le cere aleşilor locali să se pună în slujba cetăţenilor (documente)

ro

25 Aug, 2015 00:00 1468 Marime text
De câteva luni, tinerii din Mihail Kogălniceanu aşteaptă cu sufletul la gură să le fie repartizate locuinţele ANL. Pentru mulţi, timpul pierdut este de nerecuperat, depăşind astfel limita de vârstă impusă de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, unul dintre criteriile necesare pentru repartizarea unui spaţiu locativ.
 
De la începutul primăverii, primarul localităţii, Ancuţa Belu, se luptă pentru ca proiectul de hotărâre privind repartizarea locuinţelor ANL să treacă de votul consilierilor locali. Aleşii PSD aleg să nu voteze însă această propunere, astfel că singurii care au de pierdut din această dispută sunt locuitorii. Ieri, primarul Ancuţa Belu a susţinut o conferinţă de presă, context în care a explicat: „Această luptă pe care fostul primar, Valer Iosif Mureşan, a ales să o poarte în Consiliul Local nu face decât să îi afecteze direct pe oameni, implicit pe cei care l-au ales.“
 
Ultima zi a lui Făurar trebuia să fie data la care urmau să fie împărţite locuinţele din cel de-al doilea bloc ANL construit în localitate. Toate cele 29 de familii care aşteptau să se mute în casă nouă de Mărţişor au plecat însă doar cu o mare dezamăgire, întrucât proiectul de hotărâre nu a trecut de votul consilierilor. Pentru adoptarea unui astfel de proiect de hotărâre, este nevoie ca 2/3 din numărul total de consilieri să voteze, însă datorită „boicotului“ aleşilor PSD, oamenii au plecat de la şedinţă cu un gust amar. Era vorba despre repartizarea locuinţelor din blocul ANL II, cele din blocul ANL I fiind repartizate în mandatul fostului primar, Valer Iosif Mureşan, care, în 2012, an electoral, a decis să facă acest pas în luna februarie, deşi locuinţele nu erau branşate la reţelele de utilitate publică, aşa cum prevede legea. Proiectul de repartizare a fost respins, deşi s-a folosit aceeaşi procedură ca şi în cazul repartizării locuinţelor din blocul ANL I.

A doua şedinţă cu scandal

Întrucât criteriile de eligibilitate nu au fost adoptate atunci, documentul a fost transmis Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Procedural, acestea au fost adoptate în luna iunie. Pe 21 iulie, au fost verificate din nou dosarele, conform procedurii adoptate de MDRAP şi de Consiliul Local.

Pe 31 iulie, a avut loc o a doua şedinţă de Consiliu Local, în cadrul căreia proiectul de hotărâre privind repartizarea locuinţelor ANL nu a trecut. Mai mult, lucrurile au degenerat, atunci, într-un război total între aleşii locali şi oamenii care aşteptau ca aceştia să îşi facă datoria de aleşi. Nu a fost să fie însă nici de această dată.
 
Primarul a fost acuzat că a schimbat comisia pentru repartizarea locuinţelor. În cadrul conferinţei de presă de ieri, Ancuţa Belu a explicat şi a arătat, cu documente, că pe lista celor care au depus dosare se regăseau şi cinci persoane care aveau legături de familie cu aleşii locali care făceau parte din prima comisie. „Am solicitat schimbarea comisiei tocmai pentru a nu exista riscul de incompatibilitate“, a explicat primarul Ancuţa Belu. „Componenţa acestei comisii a fost stabilită conform unei hotărâri de consiliu din anul 2010 iniţiate de primarul de atunci, care acum este consilier local şi care se opune acestei hotărâri, hotărâre căreia nu i s-au adus modificări ulterioare“, a adăugat primarul Anca Belu.

Pentru că din această dispută a orgoliilor politice nu au de pierdut decât locuitorii din Mihail Kogălniceanu, primarul Ancuţa Belu a declarat, în contextul conferinţei de ieri, că îi va invita pe aleşii locali la discuţii, cu înştiinţarea conducerii PSD Constanţa, pentru a le explica, încă o dată, necesitatea adoptării acestei hotărâri.
 
În ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, puteţi vizualiza documentele prezentate de primarul Ancuţa Belu în cadrul conferinţei de presă.

Citeşte şi

Repartiţia celor 29 de locuinţe ANL „la cheie“, sămânţa de scandal din Consiliul Local Mihail Kogălniceanu
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii